Apa Itu OEM (Pengilang Peralatan Asal) ? | Definisi Penuh

Tentu saja, beberapa dari Anda telah mendengar kata OEM (Original Equipment Manufacturer/Onder Eigen Merk). Istilah ini boleh didapati dalam beberapa penjualan barangan dan juga software komputer.

Apakah Anda tahu makna kata OEM? Jika tidak, jangan risau kerana artikel ini akan membincangkan Original Equipment Manufacturer penuh, mari kita lihat!

Apa Itu OEM (Original Equipment Manufacturer)?

apa itu oem

Definisi pengeluar peralatan asal (OEM) adalah pengeluar yang pertama menjalankan pengeluaran hardware atau software yang kemudiannya akan dijual kepada syarikat-syarikat yang memasarkan hardware atau software menggunakan namanya sendiri.

Atau dengan kata lain syarikat yang mengeluarkan produk atau komponen yang kemudiannya akan dibeli oleh syarikat atau runcit lain menggunakan tanda dagangan syarikat pembeli.

Dalam kes ini, syarikat komputer mungkin memerlukan bahagian untuk produk yang akan dihasilkan dan sering akan membuat pembelian produk dari pengeluar lain.

Syarikat komputer akan mengiklankan atau mengenali bahagian / produk yang telah dihasilkan sebagai produk mereka sendiri.

Ini akan dianggap sebagai alat pemasaran yang sah, kerana kontrak untuk menjual semula telah ditandatangani atau telah diluluskan oleh syarikat yang terlibat.

Anda perlu tahu bahawa pada dasarnya terdapat 3 jenis kualiti produk di pasaran, iaitu seperti berikut:

  • Original
  • OEM
  • Replika (tiruan)

CariTekno Menerangkan OEM

caritekno menerangkan oem

OEM mempunyai keupayaan untuk menghasilkan produk pada harga yang berpatutan, kerana mereka menghasilkan secara besar-besaran.

Hubungan yang ditubuhkan dalam urus niaga OEM memberi manfaat kepada syarikat yang membeli produk.

Ini kerana syarikat tidak lagi melabur masa untuk membuat reka bentuk, buruh, dan kos pengeluaran lain untuk menghasilkan produk/komponen.

Sebagai contoh, Toshiba, yang merupakan syarikat yang mengeluarkan drive optik, menjual produk itu kepada Apple untuk komputernya.

Dalam kes ini, Apple tidak perlu memberi kredit atau memasukkan jenama Toshiba dalam produknya atau dalam iklannya. Ini boleh berlaku kerana terdapat perjanjian antara kedua-dua syarikat.

OEM juga sedar bahawa syarikat yang membuat transaksi pembelian produk OEM tersebut bertujuan untuk menambah nilai kepada produk asal mereka apabila dijual semula.

Dengan cara ini, syarikat pembeli boleh outsourcing beberapa komponen pembangunan produk mereka.