Definisi Internet | Penjelasan Penuh, & Versi WWW

Pada masa ini hampir semua orang dari kanak-kanak hingga orang dewasa pastinya biasa dengan istilah “internet”.

Bahkan, hampir semua aspek pekerjaan dalam kehidupan seharian kita menggunakan sambungan atau akses internet.

Di samping itu, bukan rahsia bahawa jika kita memerlukan penyelesaian, tempat untuk mencarinya adalah dengan menggunakan internet. Oke, untuk mengetahui lebih lanjut tentang pengenalan internet, mari kita lihat artikel ini!

Apakah Maksud Internet?

apa itu internet

Pada awal penciptaannya, tentu saja, ada banyak orang yang bertanya tentang apa itu internet?

Definisi internet adalah rangkaian bersambung global yang memudahkan semua komunikasi dan akses dunia kepada sumber data melalui pengumpulan rangkaian peribadi, awam, akademik, dan kerajaan.

Dalam proses menghantar data melalui pelbagai jenis media, sistem rangkaian global ini menggunakan TCP /IP.

Istilah “internet” dan “WWW/World Wide Web” sering digunakan secara bergang-ganti, tetapi ia bukan istilah yang sama.

Internet merujuk lebih kepada sistem komunikasi pada skala global, yang termasuk hardware dan pelbagai infrastrukturnya. Manakala www adalah perkhidmatan yang boleh disampaikan atau dijalankan oleh internet.

CariTekno Menerangkan Internet

caritekno menerangkan internet

Internet berasal dari kerajaan Amerika Syarikat, yang membina rangkaian komputer pada tahun 1960-an yang dikenali sebagai ARPANET.

Pada tahun 1985, NSF (US National Science Foundation) membangunkan university network backbone yang lebih dikenali sebagai NSFNET.

Pada tahun 1995, sistem ini telah digantikan oleh rangkaian baru yang boleh dikendalikan oleh penyedia perkhidmatan internet komersial. Pada masa itu internet telah dibawa kepada orang ramai dalam skala yang sangat besar.

Sejak itu, internet telah berkembang dan berkembang dari masa ke masa dan telah memudahkan beberapa perkhidmatan seperti berikut:

 • Email
 • Web-enabled audio/video conferencing services
 • Online movies and gaming
 • Data transfer/file-sharing, often through File Transfer Protocol (FTP)
 • Instant messaging
 • Internet forums
 • Social networking
 • Online shopping
 • Financial services

Oleh kerana ia bertindak sebagai rangkaian global yang bertanggungjawab untuk pelbagai aktiviti pemindahan data dan juga kemudahan proses dalam jumlah yang besar, internet terus berkembang.

Sebagai contoh, protokol awal yang dipanggil IPv4 yang mengedarkan alamat IP (Protokol Internet) sebahagian besarnya telah digantikan dengan model IPv6 baru yang akan meningkatkan bilangan alamat yang ada di seluruh dunia.

Di samping itu, Internet telah berkembang melangkaui traditional workstation, sebagai Internet of Things (IoT). Anda perlu tahu bahawa terdapat 3 versi atau literasi WWW, iaitu seperti berikut:

 • Web 1.0 adalah inkarnasi asal internet, yang berfungsi sebagai tempat di mana kebanyakan data hanya boleh dibaca.
 • Web 2.0 adalah web fungsian, di mana medan web serta borang yang terkandung di dalamnya boleh membenarkan penggunanya untuk mengambil bahagian dalam transaksi, menukar sumber, atau menyiarkan cadangan dalam perbualan aktif.
 • Web 3.0 adalah web flumatik di mana data internet akan dapat membangunkan hubungan dan pemetaan akan membantu dalam mengautomasikan banyak perkara pada masa ini kita lakukan secara manual di internet.