Definisi Kabel HDMI | Jenis Penyambung, Kelebihan, Fungsi

HDMI (High Definition Multimedia Interface) adalah produk teknologi yang berfungsi untuk memindahkan video audio dari satu peranti ke peranti lain melalui satu kabel.

Atau ringkasnya, kabel yang digunakan untuk menyambungkan PC atau komputer riba ke monitor atau skrin TV. Kabel ini mempunyai pelbagai jenis. Jenis yang mana ini mempunyai spesifikasi dan fungsi mereka sendiri.

Penggunaannya paling biasa digunakan untuk menyambungkan PC atau komputer riba ke monitor. Di samping itu, HDMI juga digunakan dalam peranti elektronik rumah, seperti TV digital, PlayStation, DVD, dan lain-lain.

Kabel yang dibangunkan pada Disember 2002, terdiri daripada 4 pasangan berpintal dan 7 konduktor berasingan.

Secara umum, panjang kabel ini tidak melebihi 13 meter, ini kerana kabel yang terlalu panjang akan menjejaskan kekuatan isyarat.


Jenis Kabel HDMI

Jenis Jenis Kabel HDMI

Pada pandangan pertama, kabel HDMI mempunyai bentuk dan jenis yang sama. Tetapi kini terdapat jenis kabel HDMI yang mempunyai ciri dan kelajuan yang berbeza.

Berikut adalah jenis kabel HDMI:

1. Kabel HDMI Versi 1.2 (Standar)

Versi 1.2 adalah jenis dengan kualiti yang boleh dikatakan agak rendah. Ini kerana kabel direka untuk HDTV, TV satelit, dan hanya menyokong resolusi 720 hingga 1080p dengan kualiti HD/full HD.

Kabel ini dibina untuk aplikasi umum dan juga diuji untuk tidak menghantar resolusi 4K (3840 x 2160 hingga 4096 x 2160).

2. Kabel HDMI Otomotif Standar

Jenis kabel HDMI ini mempunyai spesifikasi yang sama seperti versi 1.2, apa yang membezakannya ialah ia digunakan untuk menyambungkan DVD portable untuk menyambungkan peranti ke video dalam kereta.

3. Kabel HDMI Versi 1.3 – 2.0 (Berkelajuan Tinggi)

HDMI versi 1.3-2.0 adalah sokongan dan direka untuk resolusi 1080p hingga 4K (60Hz). Di samping itu, jenis kabel ini sudah dapat memberikan sokongan deep color dan ciri-ciri 3D.

Sudah tentu kabel ini dicadangkan dalam konfigurasi skrin 1080p yang disambungkan ke sumber 1080p contohnya seperti, konsol permainan video 4k (3840 x 2160 hingga 4096 x 2160) atau pemain cakera Blu-Ray.

4. Kabel HDMI Otomotif Berkelajuan Tinggi

Adalah sejenis kabel HDMI dengan spesifikasi yang sama seperti 1.3 – 2.0, hanya jenis kabel ini dioptimumkan dalam persekitaran automotif.

5. Kabel HDMI Versi 2.0 (Kelajuan Tinggi Premium)

Dalam versi 2.0, kabel direka untuk dapat menyambungkan video dengan resolusi Ultra HD sehingga 4K 60Hz, HDR, dan julat warna yang lebih luas.

Kabel ini dilengkapi dengan keupayaan HDR yang tinggi (Dynamic Range) dengan ruang warna yang diperluas termasuk BT: 2020, dan 4:4:4 persampelan kroma.

6. Kabel HDMI Versi 2.1 (Kelajuan Ultra Tinggi)

Jenis kabel ini boleh menyokong semua resolusi dari versi terdahulu. Di samping itu, versi 2.1 sudah boleh menyokong kualiti 10K.

Seperti namanya, kabel ini mempunyai kelajuan tinggi ultra yang sudah dilengkapi dengan ciri lebar jalur yang tinggi termasuk:

  • 4K (3840 x 2160 hingga 4096 x 2160).
  • 5K (5120 x 2880).
  • 8K (1780 x 4320).
  • 10K (10328 x 7760) pada 120 Hz.

HDMI versi 2.1 boleh menyokong jalur lebar 48 Gbps dan juga dilengkapi dengan gangguan elektro magnetik yang rendah (EMI). Ini boleh mengurangkan gangguan dengan peranti wayarles yang ada.

7. Kabel HDMI dengan Ethernet

Jenis kabel HDMI terakhir ini mempunyai sokongan yang menyambungkan peranti ke ethernet.

Kabel ini menawarkan keupayaan dan prestasi yang hampir sama seperti HDMI standard, tetapi perbezaannya ialah kabel ini mempunyai saluran data khas iaitu ethernet HDMI.

Kedua-dua peranti yang disambungkan mestilah mempunyai saluran ethernet HDMI yang telah didayakan untuk kefungsian penghantaran data.

Jenis kabel ini tidak mengeluarkan resolusi 4K. Di pasaran, sangat jarang untuk mencari produk yang sudah menyokong ethernet melalui keserasian HDMI.

Contoh penggunaan kabel ini contohnya seperti, pemain cakera Blu-Ray tertentu dan sistem teater rumah yang sudah menyokong saluran penstriman ethernet.


Jenis Penyambung HDMI

Tipe Konektor Kabel HDMI

HDMI mempunyai jenis penyambung yang mempunyai spesifikasi dan fungsi yang berbeza. Berikut adalah jenis penyambung HDMI:

1. Jenis A (Standar)

HDMI jenis standard adalah jenis biasa yang digunakan pada banyak peranti. Contohnya komputer riba, TV, konsol permainan, dan lain-lain.

Untuk saiznya, penyambung male/plug dalam jenis HDMI A (standard) mempunyai dimensi 13.9mm x 4.45mm. Dan untuk female/receptacle mempunyai dimensi 14 mm x 4.55 mm.

Dalam jenis HDMI A (standard) terdapat 19 pin dengan bandwidth yang menyediakan mod UHD, EDTV, HDTV, SDTV, dan 4K.

2. Jenis C (Mini HDMI)

Jenis HDMI C direka bentuk dan berfungsi untuk peranti portabel. Contohnya kamera DSLR, tablet dan perakam cam.

Saiz jenis HDMI C adalah lebih kecil daripada jenis HDMI A. Dimensi adalah 10.42 mm x 2.42 mm dan mempunyai 19 pin.

3. Jenis D (Micro HDMI)

Yang terakhir adalah jenis HDMI D, biasanya ditemui pada peranti mudah alih, seperti telefon pintar.

Saiz jenis HDMI D adalah yang terkecil berbanding dengan jenis HDMI A dan C. Iaitu hanya dimensi 5.83 mm x 2.20 mm.

Kelebihan Kabel HDMI

Kelebihan Kabel HDMI

Kabel HDMI mempunyai kelebihan berbanding dengan jenis kabel lain, termasuk:

  • Pemindahan data tidak melaksanakan proses mampatan kerana ia adalah digital. Oleh itu, bunyi dan imej akan menjadi lebih baik dan maksimum.
  • Kelajuan pemindahan data mampu mencapai 10.2 Gb/s.
  • Peranti yang menggunakan HDMI boleh berinteraksi dalam dua arah dengan peranti lain.
  • Ia mempunyai bentuk nipis dan tidak terlalu besar, menjadikan kabel ini kelihatan lebih moden.
  • Penyambung pada kabel ini menyokong satu sama lain.

Cara Memilih Kabel HDMI

Cara memilih kabel HDMI

Kerana terdapat beberapa jenis penyambung HDMI, maka Anda perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara sebelum Anda membelinya.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu Anda beri perhatian sebelum membeli kabel HDMI:

1. Penyambung Dilaraskan

Sebelum Anda membeli, sangat penting bagi Anda untuk memastikan terlebih dahulu jenis penyambung adalah mengikut peranti yang Anda gunakan.

Kerana terdapat tiga jenis penyambung HDMI dengan bentuk yang berbeza jadi sangat penting untuk memberi perhatian kepada mereka, menurut perbincangan di atas ya.

2. Panjang Kabel

Mula-mula ukur panjang kabel yang anda perlukan. Panjang kabel yang disyorkan tidak berlebihan, kerana kabel yang terlalu panjang akan menjejaskan kekuatan isyarat.

3. Pilih Kabel

Pilih kabel yang mempunyai kualiti yang baik. Terdapat beberapa cadangan jenama yang boleh Anda pilih seperti, PX, ORICO, Uneed, Baseus, Lindy, M-Tech, Vention, Ugreen, Sony, dan Mediatech.

Untuk pembelian, anda boleh membeli di marketplace.

Penghujung Perkataan

Itu sedikit bercakap tentang apa kabel HDMI. Semoga artikel ini dapat berguna dan dapat menambahkan pandangan anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.