Apa itu Mikropengawal (Cip Litar Bersepadu)? | Fungsi

Kata “mikropengawal/microcontroller” bagi sesetengah orang mungkin pernah mendengarnya. Ya, pada dasarnya komponen ini mempunyai peranan yang sangat penting dalam pembangunan elektronik moden hari ini.

Hampir semua peralatan elektronik di sekitar kita sudah menggunakan komponen ini. Nah, pada kesempatan ini akan dibahas sepenuhnya tentang microcontroller, mari kita lihat!


Apakah Makna Mikropengawal?

apakah makna mikropengawal

Mikropengawal adalah sistem mikropemproses lengkap di dalam cip yang didedikasikan untuk melakukan tugas-tugas dan menjalankan sekeping software tertentu.

Anda perlu tahu bahawa mikrokontroller berbeza daripada mikropemproses serba boleh yang biasanya kita dapati dalam komputer.

Ini kerana dalam mirkocontroller secara umum sudah mengandungi komponen sokongan sistem minimum mikropemproses, yang terdiri daripada memori dan antara muka I / O. Manakala dalam pemproses mirkrop secara umum hanya mengandungi CPU (Central Processing Unit) sahaja.

Kebanyakan mikropengawal direka atau dibina dengan tujuan aplikasi gam dan digunakan secara meluas dalam peranti elektronik yang dikawal secara automatik seperti telefon bimbit, kamera, mesin basuh, dan sebagainya.


CariTekno Menerangkan Mikropengawal

caritekno menerangkan mikropengawal

Berikut adalah beberapa fungsi atau ciri yang wujud dalam mikrokontroller:

NomorPenjelasan
1Dalam mengawal peranti dan juga proses elektronik boleh dikatakan lebih menjimatkan, kerana saiz dan kos yang terlibat agak kecil daripada kaedah lain.
2Ia boleh berfungsi pada frekuensi clock rate rendah, biasanya menggunakan istilah 4 bit dan direka untuk penggunaan kuasa kecil.
3Seni binanya sangat berbeza-beza berhubung dengan tujuan dari umum ke khusus, dan berurusan dengan fungsi mikro, ROM, RAM atau I / O.
4Ia mempunyai peranti input khas dan juga sering mempunyai paparan untuk output yang dihasilkannya.
5Ia biasanya digunakan dalam peranti elektronik untuk tujuan mengawal ciri atau tindakan peralatan elektronik.
6Program yang digunakan oleh mikropengawal disimpan dalam ROM (Read Only Memory).
7Ia digunakan dalam keadaan di mana fungsi pengkomputeran terhad diperlukan.