10 Jenama Headphone Wireless Terbaik | TOP di Malaysia

Pada masa ini, minat terhadap headphone wireless terbaik terus meningkat, terutamanya sekarang bahawa banyak jenama menawarkan headphone wireless.

Pada masa ini terdapat banyak smartphone yang tidak dilengkapi dengan port audio 3.5 mm.

Daripada menggunakan headphone dengan kabel converter, lebih baik menggunakan headphone wireless untuk mendengar muzik.

Sesungguhnya, pada mulanya ramai orang tidak mahu membeli headphone wireless kerana mereka mempunyai kualiti bunyi yang buruk jika dibandingkan dengan headphone berwayar.

Walau bagaimanapun, pada masa kini teknologi berkembang dan menjadikan kualiti audio yang dihasilkan oleh headphone wireless lebih baik.

Di samping itu, headphone wireless juga dilengkapi dengan pelbagai teknologi yang tidak berada dalam headphone berwayar.

Ini seperti teknologi noise cancelling. Dengan menggunakan teknologi ini, headphone dapat menahan bunyi yang datang dari luar, sehingga dapat membuat headphone kalis bunyi.

Okay, dalam artikel ini akan membincangkan beberapa cadangan jenama headphone wireless terbaik di Malaysia yang boleh Anda buat sebagai pilihan. Mari kita lihat artikel ini!

1. Sennheiser HD 250BT aptX

sennheiser hd 250bt aptx

Cadangan jenama headphone wireless terbaik pertama ialah Sennheiser. Ya, sememangnya jenama headphone Bluetooth ini sentiasa memberikan kualiti terbaik pada setiap produk yang ditawarkannya.

HD 250BT aptX adalah salah satu produk headphone wireless yang ditawarkan oleh Sennheiser yang kami fikir layak dimasukkan ke dalam senarai headphone Bluetooth terbaik.

Headphone ini dilengkapi dengan reka bentuk yang sangat bergaya dan kelihatan profesional. Oleh itu, Anda masih boleh mendengar muzik sambil kelihatan bergaya.

Mengenai spesifikasi, Sennheiser HD 250BT aptX tidak syak lagi.

Connectivity pada headphone ini dilengkapi dengan teknologi Bluetooth 5.0 supaya bunyinya lancar dan dapat meminimumkan latency apabila disambungkan ke peranti lain.

Untuk format audio, headphone ini sudah menyokong AAC untuk muzik dengan booming bass dan codec aptX untuk kualiti optimum yang menambahkan lagi pengalaman audio Anda.

Di samping itu, teknologi Low Latency aptX juga akan menambah kemudahan Anda.

Sennheiser mendakwa produk utamanya ini mempunyai bateri yang boleh bertahan sehingga 25 jam.

Di samping itu, salah satu kelebihan headphone Sennheiser ini adalah beratnya yang agak ringan, hanya 125 gram, walaupun headphone ini kelihatan kukuh.

Bukan sahaja layak mendengar muzik dan permainan, headphone ini juga berkualiti untuk meeting online kerana headphone ini dilengkapi dengan mikrofon.

Untuk beroperasi, terdapat juga Sennheiser Smart Control App. Dengan aplikasi ini, Anda boleh mempribadikan audio dengan menyesuaikan equalizer mengikut rasa untuk mendengar muzik lebih menyeronokkan.

2. Sony WH-1000XM4

sony wd 1000xm4

Cadangan headphone wireless terbaik seterusnya di Malaysia dari jenama Sony.

Ya, sememangnya jenama sony ini terkenal sebagai pengeluar peranti elektronik yang sentiasa memberikan kualiti terbaik pada setiap produk yang ditawarkannya.

Dari nama itu, mungkin, anda sudah boleh meneka bahawa WH-1000XM4 adalah pengganti WH-1000XM3.

Ya, walaupun reka bentuk yang dibentangkan adalah sama seperti siri sebelumnya, tetapi Sony WH-1000XM4 dilengkapi dengan beberapa penambahbaikan ciri.

Salah satu penambahbaikan datang dari ciri multipoint pairing. Anda boleh menyambungkan headphone Bluetooth terbaik ini dengan 2 sumber sekaligus.

Anda tidak boleh mendapatkan input suara dari kedua-duanya sekaligus. Tetapi, Anda akan dapat berpindah ke peranti lain dengan sangat mudah apabila sudah disambungkan.

Sony WH-1000XM4 juga dilengkapi dengan sensor khas dalam ear cup. Dengan sensor ini, muzik boleh berhenti secara automatik apabila Anda membuka headphone dan menghidupkan apabila Anda kembali menggunakannya.

Di samping itu, Sony juga meningkatkan keupayaan panggilan mikrofon atau panggilan suara dalam Sony WH-1000XM4. Produk ini juga menyokong codec LDAC dan DSEE Extreme.

Keupayaan noise cancelling yang sangat baik pada WH-1000XM3, kemudian dipertingkatkan dalam WH-1000XM4 menjadikannya sangat patut untuk dibeli.

Untuk keupayaan pembatalan bunyi pada Sony WH-1000XM4 ini menggunakan chipset QN1.

3. Apple AirPods Max

apple airpods max

Cadangan headphone wireless terbaik seterusnya di Malaysia berasal dari jenama Apple.

Ya, sememangnya Apple dikenali sebagai jenama yang sentiasa menawarkan produk elektronik premium dan dengan kualiti yang sangat baik.

Dari segi reka bentuk, AirPods Max kelihatan bergaya. Fon kepala ini kelihatan minimalis dengan permukaan yang kelihatan licin dan sangat menyerlahkan build stainless steel.

Bahagian headband AirPods Max diperbuat daripada bahan mesh yang dikait. Menurut claim Apple, reka bentuk sedemikian boleh mengedarkan berat dan mengurangkan tekanan ke kepala.

Menurut kajian awal pengulas, bahagian ikat kepala memang sangat selesa untuk digunakan.

Keupayaan audio dan noise cancelling pada AirPods Max telah dipuji kerana mempunyai kualiti yang baik.

4. Bose Noise Cancelling Headphones 700

bose noise cancelling headphones 700

Headphone wireless terbaik seterusnya ditawarkan oleh jenama Bose yang merupakan syarikat peralatan audio dari Amerika.

Bose Noise Canceling Headphones 700 dianggap pesaing utama kepada Sony WH-1000MX3.

Kedua-duanya mempunyai ciri-ciri yang hampir sama dan kebolehan yang sama baik. Headphone Bose 700 ini dikatakan dapat menyekat bunyi dari luar dengan baik.

Sudah tentu, ini kerana Bose 700 sudah menggunakan teknologi ANC yang berkelayakan.

Anda juga boleh menetapkan tahap ANC di Bose 700 hingga 11 tahap, tanpa mengurangkan kualiti muzik yang didengar.

Bercakap tentang audio, Bose 700 juga mendapat banyak pujian kerana bunyi yang sangat bagus, clean, dan balanced.

Bateri juga tahan lama. Menurut klaimnya sendiri, Bose 700 bisa bertahan 40 jam dengan satu cas bateri penuh.

5. Bose QuietComfort 35 Wireless Headphones II

bose quietcomfort 35 wireless headphones II

Kami masih mengesyorkan jenama Bose sebagai pengeluar headphone wireless terbaik. Kali ini kita akan membincangkan QuietComfort 35 II yang ditawarkan oleh Bose.

Bose QuietComfort (QC) 35 telah menjadi raja fon kepala Bluetooth sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Kemudian, Bose juga mengeluarkan versi QC 35 yang lebih baik, iaitu Bose QC 35 II.

Bose QuietComfort 35 II mewarisi ANC mewah dari QC 35, kualiti audio yang sangat baik, dan juga menawarkan keselesaan yang baik.

Bose QC 35 II dilengkapi dengan kemas kini ciri, termasuk sokongan Google Assistant.

6. Sennheiser Momentum 3 Wireless Headphone

sennheiser momentum 3 wireless headphone

Ya, kami sekali lagi mengesyorkan produk headphone wireless terbaik dari jenama Sennheiser.

Kali ini terdapat headphone wireless Sennheiser Momentum 3 yang menawarkan kualiti bunyi yang sangat baik.

Anda akan menemui headphone Bluetooth dengan butiran audio berkelas, bass yang baik, dan bunyi tinggi yang natural.

Anda juga boleh menetapkan tahap ANC pada headphone wireless ini. Hanya saja kemampuan ANC tidak sehebat Bose 700 dan Sony WH-1000MX3.

Walau bagaimanapun, Sennheiser Momentum 3 Wireless mempunyai reka bentuk yang lebih baik daripada Bose 700 dan Sony WH-1000MX3.

Sekiranya Anda mencari headphone wireless dengan reka bentuk yang menarik dan kualiti audio yang berkelayakan, ada baiknya untuk melihat produk ini.

7. Sennheiser PXC 550 Wireless Active Noise Cancelling

sennheiser pxc 550 wireless active noise cancelling

Sebagai peranti audio pakar, Sennheiser pastinya sentiasa mengeluarkan fon kepala dengan kualiti terbaik yang tidak perlu diragui.

Sama seperti Sennheiser PXC 550 yang menyediakan bunyi tajam, bass dalam, dan treble yang jelas.

Apabila Anda memakai headphone wireless ini dalam orang ramai yang sangat bising, Anda tidak akan mendengar apa-apa kecuali bunyi yang keluar dari headphone.

Ini kerana ciri NoiseGard™ Hybrid yang menghalang bunyi bising di sekeliling Anda.

Untuk mengawal headphone in terdapat trackpad yang sangat sensitif. Di samping itu, Sennheiser PXC 550 ini juga ringan supaya sesuai untuk perjalanan.

8. Anker A3028 Soundcore Life Q30

anker a3028 soundcore life q30

Anker adalah salah satu syarikat elektronik Cina yang sentiasa menawarkan produk berkualiti terbaik, jadi sesuai untuk dimasukkan ke dalam senarai jenama headphone wireless terbaik.

Anker A3028 kini dilengkapi dengan noise cancelling yang keupayaannya tidak boleh dipandang rendah.

Produk ini mempunyai Multi-Mode Noise Cancellation yang membolehkan pelarasan dalam pengangkutan, indoor dan outdoor.

Di samping itu, Anda juga boleh membuat panggilan telefon dengan kualiti bunyi yang jelas kerana headphone ini dilengkapi dengan 2 mikrofon dengan kualiti yang sangat baik.

Di samping itu, headphone Bluetooth ini juga didakwa mempunyai bahan ringan dan selesa untuk digunakan untuk masa yang lama.

Bukan itu sahaja, Anda juga boleh menikmati ciri fast charging yang baik dengan keupayaan pengecasan 2 jam dan boleh digunakan dalam masa 40 jam.

9. Beats Solo Pro Wireless Noise Cancelling Headphones

beats solo pro wireless noise cancelling headphones

Beats adalah jenama pengeluar produk audio dari Amerika yang sentiasa memberikan kualiti terbaik untuk setiap produk yang ditawarkannya, terutamanya headphone wireless.

Beats Solo PRO adalah multifunction headphones yang dilengkapi dengan mikrofon. Anda boleh menjawab telefon yang masuk tanpa perlu mengambil smartphone Anda.

Sementara itu, volume dan playlist muzik yang boleh Anda tetapkan dengan butang kawalan yang terkandung dalam headphone ini.

Anda tidak perlu menunggu lama untuk mendengar muzik! Ciri fast charging ini menjadikannya hanya mengambil masa 10 minit untuk pengecasan dan boleh digunakan selama 3 jam.

Di samping itu, reka bentuk ear cup didakwa ergonomik untuk memastikan keselesaan Anda untuk digunakan untuk jangka masa yang panjang.

10. Logitech G733 DTS X2.0 7.1

logitech g733 dts x2.0 7.1

Cadangan jenama headphone wireless terbaik terakhir ialah Logitech. Logitech adalah salah satu jenama elektronik terkemuka di dunia dan dan salah satu jenama headphone gaming terbaik di dunia.

Dalam dunia gaming, aksesori Logitech juga termasuk ramai peminat. Nah, bagi Anda yang mencari headphone gaming berkualiti tinggi dari Logitech, salah satu cadangannya ialah Logitech G733.

Logitech G733 adalah alat dengar tanpa wayar yang dilengkapi dengan surround sound, filter bunyi, dan pencahayaan LED yang boleh Anda tetapkan seperti yang Anda mahukan.

Headphone wireless dengan berat hanya 278 gram ini, mempunyai hayat bateri selama lebih dari 29 jam dan julat maksimum sehingga 20 meter.

Beberapa ciri canggih juga mengiringi produk ini. Seperti suspension strap yang boleh diterbalikkan, dual-layer memory foam yang boleh menyesuaikan diri dengan bentuk kepala dan kontur di sekeliling muka pengguna, dan sebagainya.