10 Cadangan Jenama TV LED Terbaik di Malaysia

Pada masa ini, sememangnya kewujudan TV tiub telah mula dihapuskan kerana kini terdapat TV LED. Reka bentuk TV LED ini kelihatan moden dan lebih canggih.

Di samping itu, TV LED juga boleh menjimatkan ruang kerana mereka mempunyai body yang langsing dan tidak terlalu tebal. Dengan menggunakan TV LED, Anda akan berasa seperti Anda menonton dalam bingkai nipis.

Adakah Anda mempunyai pelan untuk menggantikan TV lama Anda dengan TV LED baru?

Okay, berikut adalah beberapa cadangan jenama TV LED terbaik di Malaysia yang boleh Anda pilih. Mari kita lihat artikel ini!

1. Samsung

samsung qled cuverd

Cadangan pertama jenama TV LED terbaik di Malaysia ialah Samsung. Ya, jenama dari Korea ini sentiasa memberikan yang terbaik untuk setiap produk yang ditawarkannya.

Walaupun pada masa ini, Samsung lebih tertumpu pada inovasi TV pintar, tetapi jenama ini juga menawarkan beberapa TV LED yang mempunyai kualiti yang baik.

Salah satu produk TV LED terbaik dari Samsung ialah QLED Curved TV, yang mempunyai skrin melengkung.

Sudah tentu, dengan skrin melengkung boleh membuat Anda dapat melihat imej lebih sepenuhnya dan nyata.

Di samping itu, Samsung juga menggunakan Quantum Dot Display yang akan menjadikan imej lebih cantik dengan palet satu bilion warna

Beberapa TV LED Samsung juga mempunyai feature Smart Hub yang dapat memberikan akses ke TV, permainan, atau streaming filem dengan hanya satu remote control.

2. Sony

sony bravia a8h oled

Cadangan TV LED terbaik di Malaysia seterusnya ialah Sony. Memang benar bahawa tiada siapa yang dapat menahan daya tarikan produk elektronik yang ditawarkan oleh Sony.

Sony, sebagai salah satu jenama elektronik terbaik di dunia, sentiasa menawarkan produk yang boleh menyebabkan daya tarikan kepada pengguna mereka.

TV LED Sony sekurang-kurangnya sudah mempunyai kualiti skrin, HD, FHD, hingga Ultra HD 4K.

Feature Sony X-Reality Pro dalam TV LED Sony pasti dapat memberikan imej yang lebih cantik.

Beberapa TV LED yang ditawarkan oleh Sony disertakan dalam smart TV berasaskan Android.

Ya, walaupun Sony tidak pernah mengeluarkan TV LED dengan skrin melengkung, tetapi TV LED yang ditawarkan oleh Sony mempunyai reka bentuk moden dan anggun dengan bezels nipis.

3. Sharp

sharp 4t c60ah1x ultra hdr

Sebagai jenama elektronik bertaraf dunia, Sharp pastinya tidak akan mengecewakan pelanggannya.

Beberapa TV LED yang ditawarkan oleh Sharp sudah menggunakan teknologi Quattron Pro yang boleh membahagikan 1 piksel kepada 2 piksel.

Jadi, dengan teknologi Quattron Pro akan membuat resolusi 8K menjadi lebih cerah. Selain itu, juga disokong oleh teknologi X8 Master Engine dari Sharp yang dapat menghasilkan imej 8K.

Di samping itu, Sharp juga menjamin bahawa TV LED yang dihasilkannya mempunyai 7 perlindungan, iaitu perlindungan terhadap getaran, kejatuhan, kilat, voltan, beban berat, kestabilan, suhu dan kelembapan.

Sharp juga telah menyediakan feature antenna booster untuk menyediakan siaran televisyen yang lebih jelas.

Dengan pelbagai feature menarik dan banyak kelebihan lain yang ditawarkan oleh Sharp, sudah tentu Sharp termasuk dalam jenama TV LED terbaik di Malaysia.

4. LG

lg oled65cxpta

Tidak perlu meragui kualiti barangan elektronik LG. Kerana, jenama ini telah menyediakan kualiti imej Full HD yang kelihatan cerah dan jelas.

Tidak lupa bahawa LG juga menambah bunyi mendalam dari Dolby Atmos yang pasti akan menjadikan pengalaman tontonan TV lebih mendebarkan.

Apa yang menjadikan LG layak berada dalam senarai jenama TV LED terbaik di Malaysia adalah kualiti tahan lamanya.

Hampir semua TV LED LG juga dilengkapi dengan HDMI dan port USB. Di samping itu, LG juga menawarkan feature Motion Eco Sensor, yang boleh menyesuaikan kelajuan imej dan kecerahan skrin untuk menjadi lebih cekap tenaga.

5. TCL

tcl 49c2ud

TCL adalah jenama peranti elektronik dari China yang agak popular di Malaysia. Di Malaysia, produk TCL biasanya boleh didapati dalam dua kategori iaitu televisyen dan penghawa dingin.

Dengan harga yang kompetitif, TV LED jenama TCL digunakan secara meluas sebagai pilihan oleh sesetengah rakyat Malaysia.

TCL Malaysia menawarkan tiga jenis televisyen iaitu TV Android, smart TV dan TV biasa. Saiz skrin yang ditawarkannya boleh didapati dari 24 inci hingga lebih dari 80 inci, dengan resolusi hingga 4K.

6. Panasonic

panasonic 43hx610g

Satu lagi jenama yang juga menyediakan TV LED berkualiti yang berkelayakan ialah Panasonic.

Dalam siri TV LED, Panasonic menawarkan pelbagai feature dan teknologi canggih. Hampir semua TV LED yang ditawarkan oleh Panasonic dilengkapi dengan feature super bright panel plus yang membantu memaparkan kontras, supaya imej kelihatan lebih cerah.

Satu lagi kelebihan yang terdapat dalam jenama TV LED terbaik ini ialah teknologi local dimming yang dapat meningkatkan warna hitam yang lebih natural.

Panasonic juga menyediakan teknologi high dynamic range untuk menjadikan imej kelihatan lebih terperinci dan nyata. Sesetengah TV LED Panasonic juga termasuk dalam kategori smart TV.

7. Xiaomi

xiaomi mi tv 65 led

Xiaomi biasanya dikenali sebagai jenama telefon murah dengan spesifikasi yang bersaing.

Ternyata produk Xiaomi lebih daripada sekadar telefon bimbit dan aksesori. Jenama ini juga mencuba perniagaan televisyen dengan menghasilkan beberapa model televisyen pintar pada harga yang kompetitif.

Mi TV, seperti yang disebutkan untuk televisyen jenama Xiaomi, boleh didapati dalam beberapa saiz, antara 32 inci hingga 55 inci.

Produk TV LED yang ditawarkan oleh Xiaomi sentiasa mempunyai reka bentuk yang sangat moden dengan bezels yang sangat nipis.

Selain mempunyai reka bentuk yang sangat baik, Xiaomi juga menyediakan banyak feature menarik pada produk TV LED yang ditawarkannya.

Oleh itu, tidak hairanlah Xiaomi adalah salah satu jenama TV LED terbaik di Malaysia.

8. Coocaa

coocaa 50s6g

Coocaa adalah jenama televisyen dari Cina yang agak popular di Malaysia. Jenama ini menawarkan model televisyen LED yang agak banyak.

Model Coocaa 50S6G adalah salah satu televisyen LED yang paling diminati di Malaysia. Televisyen ini sudah mempunyai skrin Full HD, Android 10 dengan Google Assistant, Netflix, YouTube, dan sebagainya.

Kebanyakan TV LED yang ditawarkan oleh Coocaa mempunyai reka bentuk yang sangat moden dan anggun dengan bezels yang sangat nipis.

9. Philips

philips

Phillips adalah sebuah syarikat TV LED yang beribu pejabat di Belanda. Jenama ini sudah cukup terkenal di kalangan rakyat Malaysia kerana ia mempunyai kualiti produk yang sangat baik.

TV LED yang dihasilkan oleh Philips sudah mempunyai pelbagai ciri seperti resolusi 4K, teknologi mesra alam yang dapat mengurangkan penggunaan elektrik secara automatik dan skrin yang sangat jelas.

10. Toshiba

toshiba 32l5400 32 inch led full hd tv

Cadangan TV LED terbaik terakhir di Malaysia ialah Toshiba. TV LED Toshiba sudah disokong dengan Mobile High-Definition Link (MHL)

Fungsi MHL ini adalah untuk menyambungkan telefon pintar Anda ke televisyen supaya kandungan di dalam telefon pintar dapat dilihat lebih besar lagi melalui TV.

Toshiba juga melengkapkan TV LED yang ditawarkan, dengan Rakaman Video Peribadi (PVR) untuk merakam atau mengulangi rancangan TV.

Menggunakan Cevo Engine, TV LED Toshiba juga akan memaparkan imej dengan warna yang lebih jelas.

Bukan itu sahaja, jenama ini juga melengkapkan produknya dengan Audio Distortion Control untuk mengurangkan gangguan bunyi dalam filem yang sedang disiarkan di TV.