8 Rekomendasi Jenis Case/Cover Telefon Terbaik di Malaysia

Tidak semua jenis telefon datang dengan perlindungan komprehensif pada badan. Oleh itu, ia akan menjadi sangat terdedah kepada calar dan kerosakan lain apabila jatuh dari ketinggian atau bersentuhan dengan objek tajam.

Agar ini dapat diminimumkan, pengguna perlu menggunakan pelindung seperti casing phone.

Anda perlu tahu bahawa jenis casing phone ini terdapat banyak, setiap jenis casing phone sudah tentu mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri.

Sebelum Anda membeli casing phone, Anda perlu mengetahui jenisnya terlebih dahulu. Ini supaya Anda boleh menyesuaikan diri dengan keperluan Anda. Mari kita lihat artikel ini!

1. Silicon Casing

silicon phone case

Jenis casing phone pertama adalah silicon casing. Secara fizikal rupa casing ini sangat langsing, dengan tekstur yang lembut dan licin.

Di samping itu, casing ini sangat fleksibel dan fused apabila digunakan di phone.

Casing ini diperbuat daripada bahan silikon yang mempunyai unsur kimia yang mengandungi bentuk “Si” dan dengan kod atom “14”.

Casing yang berasal dari bahan silikon ini adalah sangat biasa dalam masyarakat, kerana bahan itu mudah digunakan untuk pelbagai jenis phone.

Walau bagaimanapun, berhubung dengan perlindungan, casing ini sangat buruk. Ini kerana casing dengan bahan silikon mudah dilonggarkan dalam penggunaan lama, tidak boleh menjalankan panas phone, warna dengan cepat pudar, dan mudah koyak.

2. Soft Phone Case

soft phone case

Sama seperti casing silikon, soft phone case juga boleh didapati dengan mudah di pasaran. Pada masa ini ramai orang sudah menggunakan jenis casing phone ini, kerana bentuk, kelembutan, dan kekuatannya dalam melindungi phone Anda.

Dari segi perlindungan, soft phone case adalah lebih baik daripada casing silikon. Soft phone case biasanya diperbuat daripada bahan yang dipanggil TPU (thermoplastic polyurethane), yang merupakan kumpulan derivatif plastik.

Apabila dibandingkan dengan bahan silikon, bahan TPU ini lebih kuat, fleksibel, dan tidak mudah koyak. Ketebalan soft phone case TPU ini berbeza-beza, biasanya 0.2-0.3 mm.

Pada masa ini perlindungan soft phone case telah diperbaiki, kerana hampir semua soft phone case disalut dengan bahan yang lebih tebal pada setiap hujung.

Ini sudah tentu bertujuan untuk melindungi setiap phone dari retak atau perlanggaran tiba-tiba di setiap hujung.

Di samping itu, pada masa ini soft phone case mempunyai inovasi yang sangat pelbagai dari warna biasa, imej, hingga telus.

Bentuk soft phone case lebih tahan lama dari masa ke masa, jadi ia tidak akan mudah longgar. Kelemahan casing ini adalah bahawa ia mudah kotor dan tidak boleh menjalankan panas.

3. Hard Phone Case

hard phone case

Ya dari nama itu, Anda pasti boleh meneka bahawa casing phone ini mempunyai bentuk fizikal yang keras, kaku, dan juga kuat. Memang benar bahawa hard phone case ini mempunyai bentuk fizikal yang kuat dan kaku.

Ini kerana bahan yang digunakan untuk membuat casing ini tidak fleksibel. Biasanya hard phone case ini diperbuat daripada beberapa bahan seperti polycarbonate, aluminium, carbon fiber, kayu, dan sebagainya.

Hard phone case yang sering kita temui di pasaran diperbuat daripada bahan polycarbonate. Anda perlu tahu bahawa bahan polycarbonate ini adalah bahan yang setara plastik, tetapi lebih kuat, sturdier, dan lebih kukuh dari segi bentuk.

Bahan polycarbonate ini mempunyai berat ringan dan juga boleh menjalankan panas. Kelemahan bahan ini adalah bahawa jika ia dipukul terlalu kerap, kemungkinan bahawa dari masa ke masa casing akan retak.

4. Fuze Phone Case

fuze phone case

Jenis casing phone seterusnya adalah fuze phone case. Jenis casing ini boleh dikatakan unik kerana ia adalah gabungan bahan silicon casing, soft phone case, dan hard phone case.

Hasil gabungan bahan-bahan ini adalah penampilan yang keras di tengah-tengah, fleksibel di tepi, dan terdapat peranan silikon pada bezel.

Dari segi melindungi, fuze phone case boleh dipercayai kerana gabungan bahan yang kuat, fleksibel, tetapi nipis.

5. Flip Phone Case

flip phone case

Pada asasnya flip phone case ini mempunyai penampilan yang sama seperti casing secara umum, apa yang berbeza adalah bahawa terdapat tambahan dalam bentuk penutup di hadapan yang menyerupai penutup buku yang boleh dibuka dan ditutup.

Bahan untuk membuat flip phone case ini sangat pelbagai, ada yang diperbuat daripada thermoplastic polyurethane, kulit, carbon fiber, dan sebagainya.

Jika Anda bercakap tentang perlindungan, sudah tentu, flip phone case ini lebih baik daripada jenis casing lain, kerana terdapat perlindungan tambahan di bahagian depan.

Walau bagaimanapun, Anda perlu membuka di bahagian depan terlebih dahulu sebelum menggunakan phone. Ini pasti kurang praktikal.

6. Folio Phone Case

folio phone case

Jika dilihat dalam lulus folio phone case kelihatan sama dengan flip phone case, tetapi kedua-duanya berbeza.

Perbezaannya adalah dalam casing belakang, folio phone case di belakang tidak meliputi di sisi phone.

Oleh itu, folio phone case boleh digunakan pada pelbagai jenis phone yang mempunyai saiz dan dimensi yang sama seperti folio phone case.

7. Wallet/Pouch Phone Case

pouch phone case

Yeah sesuai dengan nama bentuk casing phone ini seperti pouch. Pada asasnya fungsi puch phone case ini lebih sebagai tempat penyimpanan untuk phone selagi ia tidak digunakan.

Sebagai contoh, apabila ia disimpan dalam beg. Nah, pouch phone case ini akan melindungi phone Anda dari calar pelbagai objek dalam beg.

Biasanya jenis casing phone ini diperbuat daripada bahan buih di bahagian dalam, manakala pada luanya dibuat dengan kulit sintetik.

8. Waterproof Phone Case

waterproof phone case

Bagi Anda yang suka berenang atau pengembaraan di tempat terbuka, mungkin casing phone ini boleh menjadi pilihan.

Ini adalah kerana jenis casing phone ini direka khusus supaya phone Anda boleh digunakan dalam air atau kalis air.

Biasanya waterproof phone case ini diperbuat daripada bahan polycarbonate elastik supaya Anda masih boleh menggunakan phone Anda seperti biasa walaupun Anda berada di dalam air.