10 Jenis (Jenama) Tempered Glass Terbaik | For Smartphone

Anda pasti menyedari bahawa salah satu bahagian telefon pintar yang paling penting berada di skrin. Apabila skrin telefon pintar rosak, maka Anda sudah tentu akan menghabiskan banyak wang untuk membaikinya.

Untuk meminimumkan kerosakan pada skrin, Anda boleh melindungi skrin telefon pintar dengan menggunakan tempered glass. Anda perlu tahu di pasaran terdapat banyak jenis (jenama) tempered glass.

Pada asasnya tempered glass adalah aksesori telefon bimbit dalam bentuk lapisan kaca yang sangat nipis, berfungsi untuk melindungi skrin dari kesan atau calar dan perkara-perkara lain.

Penggunaan tempered glass pastinya dianggap penyelesaian yang lebih baik berbanding menggunakan salutan plastik tahan calar biasa.

Okay, dalam artikel ini akan membincangkan beberapa cadangan jenis (jenama) tempered glass, mari kita lihat artikel ini!

1. Spigen

spigen

Cadangan jenis (jenama) tempered glass pertama adalah dari Spigen. Anda perlu tahu bahawa Spigen adalah pembuat aksesori telefon pintar yang berasal dari Amerika Syarikat.

Salah satu produk tempered glass yang banyak orang gunakan dari Spigen adalah Spigen Glas Tr Curved HD Screen Protector. Produk ini boleh didapati untuk telefon pintar dengan skrin melengkung seperti Samsung Galaxy Note 9.

Kaca tempered boleh melindungi skrin telefon pintar dari kesan dan calar, kerana ia mempunyai teknologi 9H hardness.

Setiap produk tempered glass Spigen juga disalut dengan oleophobic yang boleh memastikan skrin bebas minyak atau cap jari.

2. Nillkin

nillkin

Pada masa ini, jenis (jenama) tempered glass terbaik diperlukan untuk melindungi skrin telefon pintar yang Anda miliki. Nillkin adalah jenama tempered glass telefon pintar yang perlu Anda pertimbangkan.

Jenama ini menawarkan tempered glass untuk pelbagai jenis telefon pintar. Bahan kaca yang digunakan dalam produk tempered glass Nillkin sangat kuat kerana ia menggunakan teknologi 9H extreme hardness.

Sama seperti produk Spigen, produk Nikllin disalut dengan oleophobic. Oleh itu, ia tidak akan meninggalkan noda minyak atau tanda cap jari.

3. Whitestone Dome

whitestone dome

Whitestone Dome adalah salah satu syarikat terawal yang membangunkan tempered glass untuk telefon pintar yang dipenuhi. Salah satu produk yang paling terkenal adalah Dome Glass.

Jika produk lain hanya mempunyai pelekat yang berada di pinggir skrin, maka Dome Glass menggunakan pelekat cecair untuk menutup skrin sepenuhnya ke tepi skrin.

Whitestone memanggil produknya 4 full (full cover, full touch, full clear, dan full fix). Full cover bermakna tempered glass yang dibuat oleh Whitestone Dome boleh meliputi keseluruhan skrin telefon pintar.

Full touch bermakna tempered glass yang dibuat oleh Whitestone Dome boleh memberikan sensitiviti sentuhan yang sempurna. Full clear bermakna lapisan kaca benar-benar jelas tanpa sebarang pancaran warna.

Sementara itu, full fix bermakna cecair pelekat boleh menampung space kecil yang wujud, jadi ia boleh dipasang dengan sempurna pada skrin telefon pintar.

4. Gobukee

gobukee

Jenama tempered glass terbaik ke-4 adalah Gobukee, yang merupakan jenama yang dimiliki oleh syarikat pelindung skrin profesional dan berkualiti tinggi dari Korea Selatan.

Perkataan Gobukee berasal dari perkataan Korea yang bermaksud penyu. Mereka menggunakan perkataan “Gobukee” untuk menggambarkan bahawa tempered glass yang dibuat mempunyai ketahanan yang kuat seperti cangkerang pada penyu.

Terdapat beberapa jenis tempered glass yang dibuat oleh Gobukee, seperti 3D Plus Armor yang mempunyai kaca tebal 4 lapisan dan permukaan melengkung di tepi supaya ia akan selesa apabila dirasuk.

Seterusnya terdapat 3 Plus Active yang mempunyai kaca tebal 3 lapisan yang dilengkapi dengan silikon di tepi tempered glass.

Dan produk terakhir terdapat Ultra Edge yang diperbuat daripada bahan asas kaca aluminosilicate. Bahan ini mempunyai kuasa terbaik, jadi ia dapat melindungi skrin telefon pintar Anda dengan sempurna.

5. Ringke

ringke

Ringke adalah jenama tempered glass terbaik seterusnya yang boleh Anda buat sebagai pilihan. Jenama ini mempunyai beberapa pilihan tempered glass untuk pelbagai jenis model telefon pintar.

Salah satu produknya ialah Ringke ID Glass yang mempunyai ketebalan kaca 0.33 mm. Tempered glass ini dilengkapi dengan beberapa feature menarik, seperti Soft Edge Processing untuk peralihan lancar antara skrin dan pelindung melalui tepi melengkung.

Di samping itu, terdapat juga Shatterproof Coverage untuk mengelakkan kecederaan akibat kaca pecah apabila terdedah kepada sesuatu.

6. Rhinoshield

rhinoshield

Setiap produk yang dihasilkan oleh Rhinoshield telah dibangunkan melalui inovasi berteknologi tinggi. Syarikat itu membuat sarung telefon pintar, back protector, kabel data, dan screen protector.

Salah satu produk pelindung skrin yang dibuat oleh syarikat ini adalah Rhinoshield 9H Tempered Glass. Rhinoshield memastikan bahawa tampered glass yang dibuat oleh mereka boleh melindungi skrin telefon pintar dari calar pelbagai objek.

Di samping itu, tempered glass dilengkapi dengan salutan hydrophobic oleophobe yang boleh memberikan perlindungan terhadap noda cap jari, minyak, kotoran, dan lain-lain.

7. Mocolo

mocolo

Mocolo adalah salah satu daripada banyak jenama tempered glass terbaik yang dijual di pasaran. Jenama ini berada di bawah naungan Japan Asahi Glass, yang merupakan syarikat pembuat kaca terbesar di dunia.

Mocolo menawarkan tempered glass anti-fingerprint supaya tiada tanda cap jari dilekatkan pada skrin telefon pintar.

Dengan ketebalan kaca kira-kira 0.33 mm, tempered glass dari Mocolo pasti mempunyai kuasa yang boleh melindungi skrin telefon pintar Anda.

Di samping itu, akhir tempered glass Mocolo direka dengan sudut bulat 2.5 D, jadi ia tidak dalam bentuk penoreh siku.

8. T-Max

t-max

Jenama tempered glass T-Max juga layak dimasukkan sebagai jenama screen protection berkualiti baik. Dengan menggunakan tempered glass T-Max, skrin telefon pintar Anda boleh dilindungi sepenuhnya daripada pelbagai perkara yang boleh membuat skrin tercalar atau rosak.

Di samping itu, produk tempered glass ini juga tidak akan mengurangkan sensitiviti skrin dan warna semula jadi paparan skrin.

Sama seperti Whitestone Dome, T-Max juga membuat produk kaca tempered untuk pelbagai telefon pintar yang mempunyai skrin melengkung.

9. Cafele

cafele

Jenis tempered glass seterusnya adalah Cafele. Jenama tempered glass Cafele adalah salah satu yang paling murah dalam senarai yang disebutkan sebelumnya.

Produk screen protection dari jenama Cafele boleh didapati untuk pelbagai telefon pintar di kelas menengah rendah.

Walaupun ia mempunyai feature yang tidak sebaik beberapa jenama yang disebutkan sebelumnya, tampered glass Cafele agak boleh dipercayai sebagai pelindung asas skrin telefon pintar Anda.

Dalam satu paket tampered glass Cafele, Anda akan mendapat beberapa barangan tambahan seperti kain basah, pelekat anti habuk, kain kering anti habuk, dan cecair yang boleh mengelakkan bengkak pada skrin.

10. Optimuz

optimuz

Jenama tempered glass terakhir adalah Optimuz. Tempered glass yang ditawarkan oleh Optimuz sudah menggunakan bahan dari Asahi Jepun.

Ketebalan kaca yang ditawarkan adalah 0.33 mm. Oleh itu, ia tidak terlalu tebal dan tidak akan mengurangkan sensitiviti skrin sentuh pada telefon pintar Anda.

Optimuz menyediakan 2 pilihan jenis tampered glass, iaitu Anti SPY untuk menghalang orang yang berada berhampiran Anda, melihat skrin telefon pintar Anda.

Dan jenis ke-2 adalah Ultra Clear yang kacanya sangat telus supaya ia tidak akan mengurangkan kecerahan skrin telefon pintar.