Mahu Membeli Monitor? Mengenali 8 Jenis Monitor ini Sebelum Beli

Monitor adalah peranti output elektronik yang biasa dirujuk sebagai video display terminal (VDT) atau video display unit (VDU). Terdapat banyak jenis monitor.

Fungsi monitor adalah untuk memaparkan imej, teks, video, dan maklumat grafik. Pada 1 Mac 1973, monitor pertama diperkenalkan yang merupakan sebahagian daripada sistem komputer Xerox Alto.

Seiring dengan masa, teknologi yang digunakan dalam monitor juga terus berkembang, supaya jenis monitor juga terus berkembang.

Okay, teruskan ya kita membincangkan tentang beberapa jenis monitor yang perlu diketahui, mari kita lihat artikel ini!

1. CRT

Jenis monitor CRT

CRT (Cathode Ray Tube) adalah salah satu jenis monitor tertua yang digunakan untuk komputer 80-an hingga 2000-an.

Seperti namanya, bentuk monitor ini adalah kotak besar, lebar, dan panjang ke belakang. Oleh itu, bentuknya serupa dengan tiub dan sering juga dipanggil monitor tiub.

Sebutannya adalah kerana pada monitor ini terdapat tiub vakum di mana terdapat sinar rasuk elektron atau cathode.

Cahaya dikeluarkan pada kelajuan tinggi dan juga menghasilkan pantulan elektron yang akan membentuk corak atau imej pada skrin.

Sinar cathode akan terus melantun ke skrin monitor dan berfungsi mengikut input yang merupakan hasil daripada penukaran digital kepada gelombang elektromagnet. Jadi, ini membuat monitor CRT ini memiliki rasuk radiasi yang cukup besar.

2. LCD

Monitor LCD

Monitor LCD (Liquid Crystal Display) adalah jenis monitor yang paling popular dan masih digunakan secara meluas oleh orang ramai.

Apabila dilihat dari bentuknya, monitor LCD adalah lebih langsing daripada CRT. Ini kerana pada monitor LCD tidak ada tiub vakum.

Di samping itu, monitor ini juga tidak mempunyai radiasi berbahaya yang menjejaskan mata kita.

Monitor ini di dalamnya terdiri daripada cecair kristal yang tidak boleh mengeluarkan cahaya sendiri.

Di belakang cecair kristal terdapat cahaya pendarfluor putih yang memberikan cahaya kepada cecair kristal.

Pertemuan antara cecair cahaya dan kristal akan menyebabkan kehadiran titik cahaya atau apa yang dipanggil piksel.

Sudah tentu, bilangan piksel sangat besar. Pengumpulan piksel akan mencipta pengimejan supaya imej akan muncul di skrin.

Apabila dibandingkan dengan CRT memantau kualiti imej monitor LCD adalah lebih jelas dan juga lebih tajam. Di samping itu, monitor LCD juga lebih sihat kepada mata dan lebih cekap kuasa.

Dalam perkembangan monitor LCD ini terdapat beberapa jenis di mana perbezaannya terletak di dalam panel. Terdapat beberapa panel LCD, yaitu sebagai berikut:

  • TN (Twisted Nematic)

TN adalah teknologi panel monitor LCD yang kini digunakan secara meluas oleh orang ramai.

Panel ini dapat membentangkan sudut paparan skrin yang boleh dikatakan jelas apabila dilihat dari pelbagai sisi.

Di samping itu, panel TN juga dapat memberikan masa tindak balas yang terbaik, jadi ia sesuai untuk permainan. Tetapi, ketepatan warna yang dihasilkan oleh panel TN agak tidak baik.

  • IPS (In Plane Switching)

IPS adalah sejenis panel LCD yang dapat memberikan kualiti grafik yang baik dengan ketepatan warna yang baik dan sudut tontonan yang lebih baik apabila dilihat dari pelbagai pihak.

Walau bagaimanapun, panel IPS ini mempunyai masa tindak balas yang sedikit lebih perlahan jika dibandingkan dengan panel TN.

  • VA (Vertical Alignment)

VA adalah sejenis panel LCD yang kedudukannya antara TN dan IPS. Pada dasarnya panel VA ini hampir sama dengan panel IPS. Panel VA mampu menghasilkan warna yang lebih baik daripada panel TN.

Dari segi pandangan, panel VA adalah lebih berkualiti daripada panel TN. Walau bagaimanapun, panel VA ini mempunyai masa tindak balas yang lebih perlahan jika dibandingkan dengan panel TN dan IPS.

Itu bagi kebanyakan orang bukan masalah besar. Terutamanya jika panel VA ini mempunyai nisbah kontras yang lebih tinggi dan mempunyai kelebihan dalam hitam yang lebih tertumpu.

3. TFT

Monitor TFT

TFT bermaksud Thin Film Transistor yang merupakan jenis monitor yang berdasarkan aplikasi transistor untuk setiap piksel skrin.

Semua piksel dikawal menggunakan 1 hingga 4 transistor, supaya mereka boleh memberikan resolusi yang lebih baik.

Ini kerana skrin dapat berfungsi dengan pembesaran dan juga pencahayaan imej yang lebih besar.

4. LED

Jenis monitor LED

LED bermaksud light emitting diode yang merupakan jenis monitor yang merupakan hasil penambahbaikan atau peningkatan monitor LCD.

Seperti namanya, monitor ini dilengkapi dengan teknologi skrin yang terdiri daripada light emitting diodes.

Apabila dibandingkan dengan monitor LCD, monitor LED ini adalah 70% lebih cekap kuasa.

Dari segi monitor LED ketumpatan piksel juga lebih tajam dan cenderung lebih tahan lama berbanding dengan monitor LCD. Resolusi skrin pada monitor LED ini adalah 1024 x 768.

Di samping itu, dari segi ketebalan, monitor LED mempunyai ketebalan yang lebih nipis jika dibandingkan dengan monitor LCD.

5. DLP

Monitor DLP

Monitor DLP atau digital light processing adalah jenis monitor yang dibangunkan oleh Texas Instruments dengan resolusi tinggi.

Monitor DLP ini berfungsi dengan menggunakan prinsip peranti mikromirror digital atau biasanya dipanggil DMD (Digital Micromirror Devices).

Bilangan mikromirror ini terdapat banyak atau kurang terdapat berjuta-juta dalam nombor. Fungsinya adalah untuk memodulasikan cahaya secara digital.

Mikromirror ini menyelaras untuk menghantar cahaya ke dalam ruang piksel. Dengan cara ini akan menciptakan 1024 gray scales. Monitor ini sesuai untuk Anda pemain game dan penyunting imej atau video.

6. Touchscreen

monitor Touchscreen

Ya, kerana nama ini membayangkan jenis monitor touchscreen ini boleh digunakan dengan menyentuh skrin.

Monitor touchscreen ini mempunyai peranan dwi yang boleh menjadi peranti input dan juga peranti output.

Sebagai peranti input apabila kita menyentuh butang pada skrin sebagai perintah yang kita mahu.

Selain itu, sebagai peranti output, apabila skrin memaparkan hasil perintah yang telah dilakukan semasa menyentuh skrin.

Teknologi touchscreen ini menjadi popular bersama-sama dengan perkembangan penggunaan telefon pintar dan tablet.

Dalam perkembangan seterusnya monitor skrin sentuh ini boleh digabungkan dengan monitor LCD dan LED. Ini menjadikan banyak monitor LCD dan LED yang sudah disokong oleh touchscreen.

7. Plasma

Jenis Monitor plasma

Monitor plasma adalah sejenis paparan panel rata yang menggunakan sel-sel kecil dengan kandungan plasma dan gas berion yang dapat bertindak balas terhadap medan elektrik.

Istilah plasma itu sendiri berasal dari penggunaan kamera dan helaian fluoresens yang berada di monitor.

Pada asasnya monitor plasma ini adalah gabungan konsep skrin LCD dengan kelebihan kualiti imej yang baik dan CRT yang mempunyai sudut tontonan yang luas.

Oleh itu, teknologi plasma ini dapat membentangkan monitor yang nipis dan licin, tetapi mempunyai pandangan yang baik.

Walau bagaimanapun, monitor plasma ini mempunyai kelemahan kuasa pembaziran. Di samping itu, monitor plasma mempunyai harga yang agak tinggi.

8. OLED

Monitor OLED

Monitor OLED (Organic Light Emitting Diode) adalah jenis monitor yang berfungsi dengan menggunakan semikonduktor yang mengeluarkan cahaya yang diperbuat daripada salutan organik.

Inilah yang membuat corak atau imej muncul dari monitor. Apabila dibandingkan dengan monitor LCD, monitor plasma ini lebih terang, lebih nipis, cekap, dan mempunyai kadar refresh rate dan kontras yang lebih baik.

Kerana jenis model monitor ini adalah yang paling melampau, nombor di pasaran hari ini tidak terlalu banyak. Itu kerana ia juga sangat mahal.

Penghujung Perkataan

Itu sedikit bercakap tentang jenis monitor. Semoga artikel ini dapat berguna dan dapat menambahkan pandangan anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.