Apa Itu Kabel Sepaksi/Sesumbu? | Komponen Pengalirhantar

Bagi Anda yang sudah memahami tentang rangkaian komputer, sudah tentu, telah mendengar kabel sepaksi / sesumbu (coaxial cable).

Ya, biasanya kabel ini digunakan dalam topologi rangkaian BUS yang titik cabangnya menggunakan Tconector dan menggunakan penyambung BNC untuk menyambungkan setiap nod.

Bagi Anda yang masih tidak tahu tentang kabel sepaksi jangan bimbang kerana dalam artikel ini akan dibincangkan. Jom!


Apa Itu Kabel Sepaksi?

apa maksud kabel sepaksi

Definisi kabel sepaksi adalah sejenis kabel tembaga yang dilindungi dan terlindung yang digunakan dalam rangkaian komputer dan juga digunakan untuk menyediakan perkhidmatan TV kabel.

Kabel ini digunakan sebagai cara untuk menyalurkan atau menghantar (transmitter) yang bertanggungjawab untuk menyalurkan apa-apa maklumat atau data yang telah ditukar kepada isyarat elektrik.

Anda perlu tahu bahawa kabel ini mempunyai keupayaan yang besar untuk menyalurkan medan frekuensi yang luas. Oleh itu, ia boleh menghantar kumpulan saluran frekuensi perbualan atau program televisyen.

Kabel sepaksi mula dilaksanakan secara komersial pada awal tahun 1940-an dan pada masa itu digunakan untuk perkhidmatan komunikasi data baseband dan boardband. Nama kabel ini berasal dari paksi geometri yang dibuat antara pelindung dan penebat.


CariTekno Menerangkan Kabel Sepaksi

caritekno menerangkan kabel sepaksi

Dijelaskan sebelum ini kerana keupayaannya, kabel ini biasanya digunakan oleh pembekal perkhidmatan TV kabel.

Iaitu, untuk meregangkan talian penghantaran dari pejabat cawangan atau pusat kawalan kepada pelanggan kediaman atau perniagaan.

Kabel ini terdiri daripada 6 komponen utama, iaitu seperti berikut:

  • Wayar tembaga teras, yang mempunyai fungsi sebagai saluran utamanya.
  • Penebat diperbuat daripada plastik dielectric yang mengelilingi tembaga.
  • Sheath diperbuat daripada tembaga atau aluminium yang dikepala di bawah penebat. Digunakan untuk melindungi terhadap interferensi elektromagnetik eksternal.
  • Lapisan terakhir atau paling luar ini terbuat dari teflon atau uphells plastik. Lapisan ini memiliki fungsi untuk melindungi lapisan dalam dari kerusakan fisik.

Kabel sepaksi cenderung membawa isyarat pada jarak yang lebih jauh dan merupakan pilihan terbaik untuk isyarat lemah. Hal itu dapat dilakukan karena kabel sepaksi memiliki perlindungan berlapis.

Ada beberapa jenis kabel sepaksi, yang dikelompokkan berdasarkan diameter inti tembaga yang terletak di bagian dalam kabel dan jumlah selubung pelindung, seperti RG59/U, RG6/U dan RG11/U.