10 Kebaikan dan Keburukan Long TV | Best Info

Seiring dengan perkembangan zaman, tentunya teknologi semakin berkembang. Dalam kes ini, sudah tentu, tidak menghairankan bahawa produk teknologi terkini seperti Android TV box muncul.

Di Malaysia, terdapat jenama Android TV box yang cukup terkenal iaitu Long TV. Okay, dalam artikel ini, kami akan memberikan maklumat tentang kebaikan dan keburukan Long TV.

Perkara ini penting untuk Anda ketahui sebelum Anda membuat keputusan untuk membeli atau menggunakan peranti ini.

Pada masa ini, teknologi yang ditawarkan oleh Long TV tidak asing lagi dalam masyarakat Malaysia.

Dengan menggunakan peranti ini, sudah tentu Anda boleh menikmati pelbagai jenis tayangan seperti filem, berita, drama dan sebagainya dari pelbagai negara dengan mudah.

Anda perlu tahu bahawa di Malaysia Long TV telah menerima certificate of approval daripada SIRIM dan juga MCMC, jadi Anda boleh katakan peranti ini rasmi di Malaysia.

Keburukan Long TV

keburukan long tv

Okay, sebelum kita membincangkan kebaikan Long TV, kita akan membincangkan keburukan Long TV terlebih dahulu.

Sebagai satu sistem yang dibuat oleh manusia, sudah tentu Long TV tidak sempurna dan tentunya perangkat ini mempunyai beberapa keburukan, iaitu seperti berikut:

1. Masalah Server

Siaran yang ditawarkan oleh Long TV, terutamanya siaran langsung, sering kali berhadapan dengan masalah server yang rendah atau tidak bertindak balas.

Biasanya Anda akan rasa masalah server ini antara pukul 8 hingga 12 tengah malam. Ini kerana ketika itu terdapat ramai pengguna yang menonton siaran langsung yang sama.

Untuk masalah server ini, sudah tentu kita tidak boleh melakukan apa-apa untuk menyelesaikannya, yang boleh menyelesaikan masalah ini adalah pihak Long TV yang perlu menaik taraf sistem.

2. Isu Lagging

Kelemahan seterusnya pada Long TV ialah buffering atau loading. Ini sudah tentu salah satu kelemahan yang perlu dihadapi oleh semua pengguna apabila menggunakan Long TV.

Sebenarnya masalah ini adalah perkara wajar dalam produk Android TV Box. Ya, peranti ini memerlukan sambungan internet untuk digunakan.

Oleh itu, Long TV sangat bergantung pada kelajuan internet yang Anda miliki. Jika kelajuan internet Anda perlahan, sudah tentu Long TV akan memberikan prestasi yang kurang optimum.

Namun, jika kelajuan internet Anda pantas, Long TV juga akan memberikan prestasi yang sangat baik.

Walaupun kelajuan internet yang diperlukan untuk menghidupkan peranti hanya 4mbs, anda juga perlu ingat bahawa Long TV sudah menyokong kualiti video sehingga 4K/UHD (2160p).

Jika Anda menonton dengan kualiti imej itu, sudah tentu memerlukan kelajuan internet sekitar 15mbps atau lebih.

Jadi jangan terkejut jika internet Anda lambat, maka Anda akan mengalami masalah lagging.

Oleh itu, Anda boleh memaksimumkan kelajuan internet yang Anda miliki dengan mengurangkan peranti yang disambungkan ke internet yang Anda miliki.

2. Sukar Untuk Menaip

Kekurangan seterusnya ialah sukar untuk menaip. Long TV sememangnya produk dalam bentuk internet movie box yang boleh disambungkan ke TV Anda melalui kabel HDMI.

Terdapat pelbagai jenis TV yang boleh digunakan. Jadi, jika TV yang Anda miliki ialah TV tiub, Anda masih boleh menyambungkannya ke Long TV, asalkan TV Anda menyokong HDMI untuk dapat menyambung ke Long TV.

Kerana, Anda boleh menggunakan pelbagai jenis TV, jadi Anda memerlukan peranti tambahan dalam bentuk papan kekunci untuk menaip di medan carian.

Sudah tentu ini tidak perlu jika Anda menggunakan smart TV, yang kebanyakannya sudah menyediakan fungsi skrin sentuh untuk memberikan kemudahan tambahan kepada Anda.

Pada asasnya, bukan sahaja Long TV yang mempunyai kelemahan ini, tetapi semua internet movie box yang disambungkan ke TV yang tidak mempunyai ciri skrin sentuh pastinya akan mempunyai keburukan ini.

3. Penggunaan Elektrik yang Tinggi

Jika dibandingkan dengan smart TV, yang hanya menggunakan satu peranti, Anda sudah boleh melakukan beberapa perkara, sudah tentu akan lebih menjimatkan elektrik.

Jika Anda menggunakan Long TV sudah tentu Anda akan menggunakan 2 peranti berbeza iaitu TV yang Anda miliki dan juga Long TV.

Ini sudah tentu akan menjadikan penggunaan elektrik Anda lebih membazir, kerana Anda menggunakan lebih daripada satu peranti.

4. Tidak Dapat Menonton pada Peranti Lain

Ya, dengan menggunakan Long TV Anda tidak boleh memindahkan apa yang Anda sedang tonton ke mana-mana peranti lain selain TV.

Sebenarnya, ini sudah tentu kurang fleksibel untuk Anda yang mempunyai sedikit masa di rumah atau Anda yang menghabiskan banyak masa menggunakan komputer riba, telefon, dan peranti mini yang lain.

Tetapi, masalah ini bukanlah masalah besar, bagi Anda yang banyak menghabiskan masa di rumah.

5. Masalah Terjemahan

Long TV memang banyak menyediakan tontonan yang datang dari luar negara seperti Korea, Indonesia, England, dan sebagainya.

Namun, daripada perkhidmatan penterjemahan, tidak boleh dikatakan mampu memenuhi kepuasan penggunanya terutama bagi mereka yang merupakan pengguna golongan tua yang masih belum celik IT.

Mungkin bagi kanak-kanak mudah untuk mencari alternatif lain untuk dapat mengaktifkan terjemahan atau berpura-pura memahami apa yang diperkatakan dalam filem itu, tetapi sudah tentu ini bukan penyelesaian terbaik.

Masalah penterjemahan tentunya masih memerlukan perhatian khusus kerana amat rugi jika banyak tontonan dari luar negara tetapi hanya siaran Malaysia yang boleh ditonton.

Kebaikan Long TV

kebaikan long tv

Selain mempunyai beberapa keburukan, Long TV juga mempunyai beberapa kebaikan yang boleh Anda nikmati, iaitu seperti berikut:

1. Bayar Sekali Seumur Hidup

Perkara pertama yang baik tentang Long TV ialah Anda hanya perlu membuat pembayaran sekali sahaja, iaitu apabila Anda membeli peranti.

Ya, dalam kes ini Anda tidak perlu membuat bayaran tetap yang dibuat setiap bulan atau tahun.

Ini tidak seperti apabila Anda melanggan Disney+, Netflix, iFlix dan sebagainya, yang memerlukan pembayaran tetap.

Dengan menggunakan Long TV ini, Anda hanya perlu membayar sekali sahaja iaitu semasa membuat pembelian.

Anda hanya perlu bayar sekali sahaja, Anda boleh menikmati pelbagai jenis siaran dari dalam dan luar negara.

2. Diperakui SKMM

Ini adalah kelebihan yang akan membuatkan Anda berasa selesa dan selamat untuk membeli peranti Long TV.

Ya, kerana produk ini telah mendapat kelulusan daripada SKMM (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia). Ini bermakna produk ini telah diiktiraf secara rasmi oleh kerajaan Malaysia.

Oleh itu, sebagai pengguna produk Long TV, sudah tentu Anda akan mendapat jaminan perlindungan daripada kerajaan Malaysia.

3. Boleh Main Permainan

Kebaikan Long TV yang Anda boleh rasakan ialah Anda boleh bermain permainan menggunakan peranti ini di TV yang Anda miliki.

Bayangkan jika Anda bermain permainan yang Anda suka pada skrin televisyen yang lebih besar. Sudah tentu menyeronokkan.

Ya, kerana menggunakan Long TV membolehkan Anda memuat turun pelbagai permainan di Play Store.

4. Menonton Siaran Dari Pelbagai Negara

Pada asasnya, ini adalah kebaikan Long TV yang paling dicari oleh orang ramai, kerana dengan menggunakan Long TV, televisyen biasa boleh ditukar menjadi Android TV.

Jika TV yang Anda miliki telah bertukar kepada Android TV, sudah tentu, siaran yang ditawarkan akan lebih banyak lagi.

Dalam kes ini, Anda akan dapat menggunakan YouTube, Netflix, iFlix, Disney+ dan perkhidmatan penstriman lain.

Setiap perkhidmatan penstriman ini tentunya sudah banyak menawarkan filem sama ada dari dalam atau luar negara.

Selain itu, Anda juga boleh mengakses live TV dari luar negara, contohnya dari Amerika, Indonesia, Thailand, Korea Selatan, dan sebagainya.

5. Untuk Browsing

Pada asasnya, teknologi Android TV Box ini membolehkan penggunanya boleh menyemak imbas pada TV yang Anda gunakan.

Ini adalah salah satu kebaikan yang ditawarkan oleh Long TV. Jika Anda malas untuk membuka PC, tetapi memerlukan browsing cepat, maka Anda hanya perlu browsing di TV yang Anda ada.

Ini sudah tentu akan memudahkan kerja Anda. Dengan menggunakan skrin televisyen, sudah tentu paparan ketika Anda browsing juga akan menjadi besar dan Anda tidak perlu lagi berasa susah apabila akan melihat hasil browsing Anda.