10+ Kelebihan (Ciri) dan Kekurangan (Bug) iOS 15.2

Kemas kini iOS 15.2 sudah boleh dilakukan oleh pengguna. Sememangnya pengemaskinian OS rutin dilakukan oleh Apple untuk memberi kemudahan kepada setiap pengguna apabila menggunakan produk daripada Apple.

Kemas kini ini membawa beberapa ciri atau kelebihan tambahan yang boleh meningkatkan prestasi telefon pengguna.

Selain daripada kelebihan, terdapat juga beberapa bug atau kelemahan daripada kemas kini iOS 15.2 ini.

Kemas kini ini diumumkan secara rasmi oleh Apple melalui akaun media sosial dan bar pemberitahuan mereka pada setiap telefon penggunanya.

Okay, kita akan bincang sepenuhnya tentang kelebihan dan kekurangan iOS 15.2. Jom mari kita artikel ini!

Kelebihan iOS 15.2

kelebihan ios 15.2

Terdapat beberapa ciri atau kelebihan tambahan dalam iOS 15.2, iaitu seperti berikut:

1. Apple Music Voice Plan

Apple Music Voice Plan memberi pengguna iOS 15.2 peluang untuk mengakses semua lagu, playlist dan semua saluran pada stesen Apple Music hanya menggunakan arahan suara Siri.

Kita boleh dengan cepat dan mudah menggunakan ciri Just Ask Siri untuk mencadangkan cadangan lagu berdasarkan sejarah lagu yang telah didengar atau tidak disukai.

Selain itu, kita juga boleh memainkan semula lagu-lagu yang baru dimainkan dengan ciri Play it Again.

2. Privacy

App Privacy Report dalam menu tetapan membolehkan Anda melihat kekerapan app mengakses lokasi, foto, kamera, mikrofon, contact dan banyak lagi sepanjang tujuh hari lalu dan aktiviti rangkaiannya.

3. Mesej

Melalui kemas kini mesej, ibu bapa boleh mengaktifkan makluman untuk anak-anak mereka apabila mereka menerima atau menghantar foto yang tidak sesuai atau lucah.

Makluman keselamatan yang muncul akan memberikan pendidikan yang boleh berguna untuk kanak-kanak apabila mereka menerima foto yang mengandungi imej lucah.

4. Siri dan Search

Supaya kanak-kanak dan ibu bapa boleh mengakses internet dengan selamat, Apple juga telah mengembangkan panduan aplikasi kepada Siri, Spotlight, dan Carian Safari supaya lebih mudah untuk digunakan oleh semua orang.

5. ID Apple

Sebagai persediaan menghadapi kematian mengejut pemilik iPhone atau iPad, pengguna boleh menetapkan atau menetapkan orang sebagai Kenalan Legasi.

Supaya orang yang diwarisi boleh mengakses akaun iCloud dan maklumat peribadi pengguna terdahulu jika dia meninggal dunia.

6. Camera

Pada aspek kamera, iOS 15.2 menyediakan ciri khas untuk menukar penggunaan kanta foto di mana pengguna boleh menukar kanta makro kepada lensa sudut lebar atau ultra lebar dengan mengaktifkan ciri ini dalam menu tetapan.

Walau bagaimanapun, ciri ini hanya tersedia pada iPhone 13 Pro dan iPhone 13 Pro Max.

7. Aplikasi TV

Kini Apple TV menyediakan Tab Store yang membolehkan pengguna menyemak imbas, membeli dan menyewa filem dan rancangan TV secara bebas di satu tempat sahaja.

8. CarPlay

Peta untuk bandar yang disokong telah dipertingkatkan dalam Apple Maps dengan butiran untuk tempat seperti lorong belok, median, laluan basikal dan lintasan pejalan kaki yang lebih mudah dilihat.

Selain senarai kemas kini di atas, iOS 15.2 juga mempunyai kemas kini lain.

Seperti Hide My Email tersedia dalam aplikasi mail untuk pelanggan iCloud+ di mana pengguna boleh mencipta alamat e-mel yang unik dan rawak.

Kemudian, Find My membenarkan menjejaki iPhone sehingga lima jam semasa dalam mod Power Reserve.

Kemudian terdapat ciri Stocks yang membolehkan pengguna melihat laporan mengenai harga saham dan prestasi saham dari tahun ke tahun dalam bentuk graf.

Satu lagi ciri untuk Reminders dan Notes membolehkan pengguna memadam atau menamakan semula tag.

Sementara itu, Apple juga membuat pembetulan pepijat (bug) untuk iPhone dan iPad seperti ciri Siri yang tidak dapat bertindak balas apabila VoiceOver sedang berjalan dan iPhone dikunci.

Tambahan pula, terdapat juga penambahbaikan pada foto ProRAW yang mungkin kelihatan terlalu terang apabila dilihat dalam aplikasi penyuntingan foto pihak ketiga.

Pembaikan lain tersedia dalam aplikasi HomeKit yang termasuk pintu garaj tidak berjalan pada CarPlay apabila iPhone dikunci. CarPlay juga kini tidak mengemas kini maklumat Now Playing untuk apl tertentu.

Kekurangan iOS 15.2

kekurangan ios 15.2

Selain mempunyai beberapa ciri atau kelebihan baharu yang dibenamkan. iOS 15.2 juga mempunyai beberapa kekurangan atau pepijat.

Kelemahan atau pepijat dalam iOS 15.2 kemudiannya akan dibaiki dalam kemas kini iOS 15.2.1. Berikut ialah beberapa kekurangan atau pepijat (bug) dalam iOS 15.2:

  • Mesej mungkin tidak mengandungi foto yang dihantar menggunakan Pautan iCloud.
  • Aplikasi CarPlay pihak ketiga mungkin tidak membalas maklum balas.

Jika dibandingkan antara kelebihan dan kekurangan, iOS 15.2 mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding kekurangan.

Apple semamangnya sentiasa memberikan kualiti terbaik untuk setiap produk yang mereka tawarkan untuk membuatkan penggunanya berasa puas.