7 Kelebihan iPhone yang Tidak Ada dalam Telefon Pintar Android

Sebagai jenama telefon pintar yang mempunyai ramai peminat setia, kelebihan iPhone sudah tentu tidak pernah diragui oleh peminatnya.

Ya, Anda pasti tahu bahawa iPhone ini adalah salah satu jenama telefon pintar terbaik di dunia. Harga yang ditawarkan oleh jenama telefon pintar ini juga dikelaskan sebagai tidak murah.

Kerana telefon pintar ini sangat premium, maka telefon pintar jenama iPhone boleh mengangkat tahap sesiapa sahaja yang menggunakannya.

Okay, pada kesempatan ini akan membincangkan beberapa kelebihan iPhone yang perlu Anda ketahui, mari kita lihat artikel ini!

1. Kualiti Kamera yang Sangat Baik

kualiti kamera yang sangat baik

Kelebihan iPhone pertama adalah dari segi kamera. Perkara pertama yang dilihat oleh ramai orang terutamanya di Malaysia adalah mengenai kualiti kamera telefon pintar.

Ia tidak boleh dinafikan, bahawa iPhone sangat baik untuk membangunkan kualiti kameranya. Kamera adalah salah satu faktor yang sangat diperhatikan oleh Apple semasa membuat iPhone.

Ini kerana, kamera mendapat sebahagian besar perhatian, jadi kualiti imej atau video kamera iPhone sentiasa yang terbaik.

Apabila dibandingkan dengan telefon pintar Android, yang biasanya menggunakan resolusi kamera yang besar, iPhone adalah salah satu telefon pintar yang secara konsisten menggunakan resolusi kamera kecil.

Tetapi, dengan resolusi kecil sedemikian, kamera iPhone boleh memberikan hasil yang lebih baik daripada kamera Android purata dengan resolusi yang lebih besar.

Berikut adalah beberapa punca kamera iPhone sangat canggih dan boleh menghasilkan imej atau video yang berkualiti:

 • iPhone mempunyai saiz penderia piksel (photodiode) yang besar. Fungsinya adalah untuk menangkap lebih banyak maklumat cahaya, supaya hasil imej atau video akan menjadi lebih jelas dan minimum noise.
 • iPhone mempunyai saiz aperture yang besar. Fungsinya adalah untuk meningkatkan sensitiviti cahaya yang ditangkap oleh kamera iPhone.
 • Ada feature image signal processor.
 • Ada feature live photos.
 • Flash kamera pada telefon pintar iPhone sudah menggunakan format true tone dengan sebilangan besar lampu LED.
 • iPhone mempunyai sistem penstabilan optik khas yang boleh bergerak lebih cepat apabila mengambil objek fotografi.

2. Feature Keselamatan Jika Telefon Hilang

feature keselamatan jika telefon hilang

Sudah tentu, tiada seorang pun daripada kita mahu kehilangan telefon pintar kita. Walau bagaimanapun, bencana boleh datang tanpa kita mengetahui, termasuk jika kita kehilangan telefon pintar iPhone.

Untuk mengekalkan keselamatan data pada telefon pintar Anda, Apple memberikan perlindungan kepada telefon pintar Anda dengan melalui Apple ID. Ini adalah kelebihan iPhone yang diperlukan oleh penggunanya.

Pada asasnya, Apple ID Anda ialah akaun yang Anda gunakan untuk mengakses semua perkhidmatan Apple.

Dengan menggunakan Apple ID, Anda boleh mengesan telefon pintar Anda yang hilang. Di samping itu, ia juga boleh digunakan untuk mengawal iPhone dari jauh.

3. Lebih Selamat Terhadap Malware dan Virus

lebih selamat terhadap malware dan virus

Install aplikasi pada telefon pintar Android adalah lebih mudah daripada pada iPhone. Walau bagaimanapun, ini sebenarnya boleh membahayakan pengguna telefon pintar Android.

Kerana mereka boleh memasang aplikasi tanpa melalui Play Store, pengguna telefon pintar Android akan lebih terdedah kepada serangan virus dan malware.

Ini berbeza daripada iPhone. Kelebihan iPhone ini sangat menarik dari segi keselamatan. Untuk dapat memasang aplikasi pada iPhone hanya boleh dilakukan melalui App Store sahaja.

Di samping itu, sistem download aplikasi satu pintu ini juga dilengkapi dengan pengawasan berterusan untuk mencegah kemasukan aplikasi yang mengandungi virus atau malware.

4. Update Sistem Operasi (OS) Cepat

update sistem operasi (os) cepat

Ini adalah salah satu kelebihan yang ditawarkan oleh iPhone yang sangat disukai oleh ramai orang. Untuk telefon pintar, update sistem operasi sangat diperlukan.

Melalui update sistem operasi, sudah tentu, pengguna telefon pintar boleh menikmati pelbagai feature baru dan keselamatan yang lebih baik.

Dalam kes ini, iPhone secara rutin update sistem operasinya bukan sahaja untuk jenis telefon pintar barunya, tetapi juga untuk produk iPhone yang lebih tua.

Oleh itu, walaupun Anda mempunyai produk iPhone dari 2 atau 3 tahun yang lalu, Anda masih akan mendapat update sistem operasi terkini.

5. Feature Siri

feature siri

Salah satu kelebihan iPhone berbanding telefon pintar lain yang agak dikenali ramai orang adalah feature siri.

Feature ini boleh membenarkan penggunanya melaksanakan perintah menggunakan suara. Sebenarnya fungsi ini hampir sama dengan Okay Google dan Cortana dalam sistem operasi Windows.

Terdapat banyak perkara yang boleh Anda lakukan dengan menggunakan feature ini, iaitu seperti berikut:

 • Peringatan jadual Anda
 • Menavigasi jalan Anda di sekeliling Anda
 • Mencari makna perkataan
 • Mencari foto
 • Membantu membuka aplikasi tanpa menyentuh skrin
  dan sebagainya

6. Service Center yang Cepat dan Baik dalam Perkhidmatan

service center yang cepat dan baik dalam perkhidmatan

Ini adalah salah satu perkara yang menjadi punca ramai orang yang lebih suka menggunakan iPhone dan bukannya Android.

Perkhidmatan yang disediakan oleh Apple sentiasa bersedia untuk mengendalikan aduan pelanggannya dan bersedia untuk menawarkan pelbagai penyelesaian yang berlaku pada iPhone Anda.

Di samping itu, kerana iPhone adalah produk eksklusif, maka Anda boleh pergi ke mana-mana store iPhone apabila terdapat masalah dengan telefon pintar iPhone Anda.

Dalam kes ini, berbada dengan Android di mana Anda perlu melawat service center mengikut jenama telefon pintar yang Anda gunakan.

7. Build Quality dan Design yang Baik

build quality dan design yang baik

Design telefon pintar iPhone ini sentiasa mempunyai ciri-cirinya sendiri. Oleh itu, penampilan iPhone sentiasa konsisten, jadi tidak sukar untuk mengenali iPhone dari jauh.

Dari segi kualiti, produk iPhone sentiasa memberikan yang terbaik. Kerana ia dibuat menggunakan standard berkualiti tinggi, sangat jarang untuk mencari kecacatan pengeluaran pada iPhone.

Kelebihan iPhone dari segi design adalah bahawa ia sentiasa menjadi trend setter untuk banyak telefon pintar Android.

Anda sudah tentu masih ingat iPhone X sebagai telefon pintar yang mempunyai design bangs screen pertama di dunia, pada masa itu semua telefon pintar Android mengikuti design bangs screen iPhone.