Apa Maksud Private? | Definisi Penuh & Contoh dalam IT

Dalam kehidupan seharian, sudah tentu kita sering mendengar perkataan (private) persendirian. Kerana pada dasarnya perkataan ini mempunyai beberapa makna.

Pada kesempatan ini kita akan membincangkan mengenai maksud private dalam dunia IT. Masih ramai yang tidak tahu apa maksud private dalam dunia IT.

Okey, jangan risau kerana dalam artikel ini kami akan menerangkannya sepenuhnya.

Apakah Maksud Private?

apakah maksud private

Istilah “private” boleh mempunyai makna yang berbeza bergantung pada konteks.

Secara amnya, kata private boleh merujuk kepada perkara yang peribadi atau tidak dikongsi dengan orang lain.

Dalam dunia teknologi, “private” boleh merujuk kepada mod atau perkhidmatan yang menyediakan tahap keselamatan dan privasi yang lebih tinggi.

Contohnya, menyemak imbas web dalam mod “private” boleh menghalang sejarah carian dan data peribadi lain daripada disimpan pada peranti yang digunakan.

Private ialah kata yang menentukan tahap akses dan menyediakan pengaturcara dengan beberapa kawalan ke atas pembolehubah dan kaedah yang disembunyikan dalam kelas tertentu.

Pembolehubah dan kaedah yang ditakrifkan dengan kata private hanya boleh diakses oleh kaedah lain dalam kelas tertentu dan tidak boleh diakses oleh kelas terbitan.

Kata private digunakan dalam kebanyakan bahasa object-oriented programming (OOP), termasuk C++, C# dan Java.

Penjelasan Penuh Mengenai Private

apa itu private

Penentu akses private kebanyakannya digunakan untuk enkapsulasi, yang merujuk kepada pembolehubah atau kaedah yang tersembunyi dari dunia luar.

Ini bermakna pembolehubah dan kaedah persendirian terikat rapat dengan kelas dan hanya tersedia dalam skop kelas.

Ahli data peribadi biasanya diakses melalui kaedah khas yang dikenali sebagai setter.

Pengkompil mengembalikan mesej ralat jika pengaturcara cuba mengakses pembolehubah peribadi atau kaedah dari luar kelasnya.

C++ membolehkan penggunaan fungsi dan kelas rakan untuk mengakses pembolehubah atau kaedah peribadi.

Jika kelas diisytiharkan sebagai rakan kepada kelas lain (melalui menambah baris kod dalam kelas terakhir yang menyatakan bahawa kelas terdahulu adalah rakannya melalui kata kunci rakan), maka kelas bekas boleh mengakses pembolehubah dan kaedah private dari kelas terakhir.

Selain itu, jika kelas A ialah rakan kepada kelas B, maka B tidak secara tersirat adalah rakan kepada A.

Tambahan pula, persahabatan tidak transitif. Sebagai contoh, jika A ialah kawan kepada B, dan B ialah kawan kepada C, maka A secara tersirat bukan kawan kepada C.