Apakah Maksud Perbankan Dalam Talian ? | Definisi Penuh

Dalam era moden ini, sudah tentu terdapat ramai orang yang menggunakan telefon pintar yang canggih untuk komunikasi, kerja, membeli-belah, dan juga aktiviti perbankan.

Nah, pada masa ini Anda tidak perlu melakukan transaksi pemindahan tradisional seperti pergi ke mesin ATM atau ke bank yang terdekat.

Hanya mengaksesnya melalui telefon pintar atau peranti yang disambungkan internet, Anda sudah boleh membuat transaksi pemindahan. Ya, perkhidmatan dalam talian dipanggil perbankan dalam talian (E-banking).

Okay, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perbankan dalam talian, mari kita lihat artikel ini!


Apakah Maksud Perbankan Dalam Talian?

apakah maksud perbankan dalam talian

Pada asasnya, definisi perbankan dalam talian merujuk kepada perkhidmatan yang ditawarkan oleh bank di mana pelanggan (pendeposit) boleh menguruskan lebih banyak aspek akaun mereka dengan melayari internet.

Biasanya perbankan dalam talian ini terdiri daripada sambungan yang selamat kepada sumber maklumat perbankan melalui komputer rumah atau pendeposit telefon pintar atau dengan menggunakan peranti lain.

Ini bermakna setiap aktiviti transaksi yang dijalankan oleh pendeposit dijalankan melalui laman web atau aplikasi yang dimiliki oleh bank yang telah dilengkapi dengan sistem keselamatan.


CariTekno Menerangkan Perbankan Dalam Talian

caritekno menerangkan perbankan dalam talian

Perbankan dalam talian ini menawarkan beberapa manfaat utama kepada pendeposit. Ini akan memberikan pandangan yang lebih “real time” pada kewangan dan juga menghapuskan keperluan untuk lawatan bank.

Di samping itu, perkhidmatan ini juga boleh menggantikan buku cek dan pelbagai tugas lain yang sangat membosankan yang biasanya untuk perbankan berasaskan kertas.

Dalam kes ini pendeposit boleh memantau atau melihat laporan mengenai setiap transaksi yang dibuat seperti deposit, potongan, dan juga pembayaran yang menjejaskan baki mereka.

Dalam kes ini pendeposit boleh memantau atau melihat laporan mengenai setiap transaksi yang dibuat seperti deposit, potongan, dan juga pembayaran yang menjejaskan baki mereka.

Biasanya bank yang menawarkan perkhidmatan perbankan dalam talian dipanggil “brick to click”. Banyak bank yang masih menawarkan perkhidmatan luar talian disertai dengan dalam talian.

Ini sudah tentu membezakan mereka dari bank “batu bata dan mortar” yang tidak menyediakan perkhidmatan dalam talian.

Dalam era digital ini, bank “bata dan mortar” menjadi sangat jarang berlaku, dan kebanyakan bank telah mula memindahkan beberapa interaksi dengan pelanggan mereka ke web.