Apa itu Core Processor / Pemproses Teras? Perbezaan Core & Thread

Ia tidak boleh dinafikan, perkataan core atau teras pada processor sering didengar. Seperti single core, dual core, quad core, dan lain-lain. Istilah core itu sendiri adalah teras processor.

Ramai orang cenderung memilih processor dengan teras yang lebih tinggi, atas sebab mempunyai prestasi yang lebih baik.

Adakah benar, semakin tinggi teras, semakin baik prestasi processor? Mari kita bercakap tentang teras pada processor!


Apakah Maksud Core pada Processor?

apakah maksud core pada processor

Tidak semua orang tahu makna istilah core atau teras pada processor.

Apakah itu core pada processor?

Core processor adalah teras dari processor yang menerima arahan, pengiraan dan tindakan berdasarkan arahan daripada pengguna.

Processor boleh mempunyai berbilang teras, biasanya dipanggil multi-core. Processor yang mempunyai dua core biasanya dipanggil dual-core, empat core yang biasanya dipanggil quad-core, dan lain-lain.

Semakin banyak teras dalam processor, semakin banyak arahan yang boleh diterima. Arahan ini boleh dilakukan secara serentak, supaya komputer berfungsi lebih cepat.

Jenis Core Processor

jenis core processor

Terdapat beberapa jenis core processor berdasarkan nombor mereka. Untuk maklumat lanjut, lihat penjelasan berikut.

1. Single Core

Seperti namanya, single core hanya boleh melakukan satu tugas dalam 1 core. Arahan akan dilengkapkan mengikut seksyen. Sistem perlu menunggu untuk selesai untuk meneruskan proses.

Walau bagaimanapun, single core lebih cekap dalam penggunaan kuasa elektrik.

2. Dual Core

Makna dual core ialah processor mempunyai dua teras.

Dalam menjalankan tugas, dual core mampu melakukan dua pekerjaan sekaligus. Jenis ini lebih cepat daripada single core dan lebih banyak dijumpai di pasaran.

3. Quad Core

Quad core mempunyai empat teras, di mana ia dapat melaksanakan empat tugas secara serentak.

Jenis ini sering ditemui pada hari ini, kerana ia lebih stabil daripada single core  dan dual core.

Di samping itu, quad core juga sering digunakan untuk bermain permainan berat dan menjalankan aplikasi berat, seperti penyuntingan video dan rendering.

4. Hexa Core

Yang berikutnya adalah hexa core. Hexa core mempunyai enam teras, di mana ia dapat menjalankan enam tugas secara serentak.

Jenis ini direka untuk keperluan berat. Seperti bermain permainan dengan resolusi tinggi, rendering, dan aplikasi berat lain.

5. Octa Core

Yang terakhir adalah octa core. Octa core mempunyai lapan teras, di mana ia mampu menjalankan lapan tugas secara serentak.

Jenis ini lebih stabil daripada jenis core sebelumnya. Untuk kegunaan, ia biasanya untuk tujuan yang lebih tinggi daripada hexa core.

Perbezaan Antara Core dan Thread

perbezaan antara core dan thread

Sebagai tambahan kepada istilah core, terdapat istilah thread. Secara umum, thread boleh ditafsirkan sebagai thread atau laluan.

Thread itu sendiri adalah sebahagian daripada core yang berfungsi untuk mengatur arahan yang perlu dilakukan oleh core. Terdapat dua jenis thread: single-thread dan multi-thread.

Ringkasnya, single-thread hanya memproses satu arahan thread, manakala multi-thread boleh memproses dua atau lebih arahan thread sekaligus.

Cara Thread Berfungsi

cara thread berfungsi

Jika processor mendapat arahan, 1 teras akan memproses 1 arahan pada satu masa dan arahan lain berbaris di belakangnya.

Baris gilir akan dihantar pada single thread. Manakala multi-thread, arahan akan dibahagikan kepada 2 atau lebih.

Supaya arahan tidak terlalu banyak dalam barisan, kerana jika terdapat baris gilir arahan maka baris gilir diproses oleh execution unit yang kosong atau terbiar.

Adakah Lebih Banyak Core Menjadi Lebih Baik?

adakah lebih banyak core menjadi lebih baik

Ramai orang berfikir lebih banyak core pada processor, lebih baik prestasi. Tapi jawabannya adalah ya dan tidak. Kadang-kadang lebih banyak core membuat memori lebih crowded. Ini kerana semua core berjalan pada memori yang sama.

Di samping itu, dari segi generasi seni bina. Semakin baru generasi, semakin baik prestasi core dan thread.

Sebagai contoh, quad-core generasi 2011 dengan dual-core generasi 2022, maka dual-core generasi 2022 adalah lebih baik dari segi prestasi dan kuasa.

Penghujung Perkataan

Ini adalah sedikit perbincangan tentang core pada processor. Semoga artikel ini dapat berguna dan dapat menambahkan pandangan Anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.