Apakah Maksud Sistem Metrik Pengukuran | Definisi Penuh

Untuk mengambil ukuran, ada sistem di dalamnya. Sistem ini adalah sistem metrik. Sistem metrik ini telah ditentukan sejak tahun 1795-an.

Nah, dalam artikel ini kita akan membahas tentang sistem metrik dengan lebih banyak lagi. Mari kita bercakap mengenainya!


Apakah Maksud Sistem Metrik?

apa maksud sistem metrik

Sistem metrik adalah sistem pengukuran dengan unit meter, kilogram, dan saat. Sistem ini telah dipelopori oleh Perancis dan kemudian sistem ini menjadi Sistem Unit Antarabangsa dan telah digunakan di seluruh dunia.

Sebagai contoh, untuk mengukur jarak antara satu sama lain menggunakan meter atau kilometer dan untuk mengukur masa perjalanan menggunakan saat atau jam.

Sistem ini pada asalnya dibangunkan untuk kegunaan komersial sahaja, tetapi pada masa itu ia didapati menjadi padanan untuk hampir semua tujuan, terutamanya dalam bidang sains dan kejuruteraan.


CariTekno Menerangkan Sistem Metrik

caritekno menerangkan sistem metrik

Sistem ini, yang dipelopori oleh Perancis, mempunyai ciri penting: susunan atau koherennya. Kerana unit yang digunakan dalam pengukuran saling berhubung antara satu sama lain dan awalan adalah berpuluh-puluh piawaian.

Terdapat tiga unit asas dalam sistem metrik, antaranya meter yang digunakan untuk unit panjang, kilogram yang digunakan untuk unit jisim, dan saat yang digunakan untuk unit-unit masa.

Kuantiti lain boleh diturunkan berdasarkan magnitud ini. Dan sistem metrik ini mudah digunakan, caranya adalah untuk mendarab nombor.

Contoh unit panjang, kilometer = 1000 kali, dengan kata lain 1 kilometer = 1000 meter.
Banyak faedah sistem metrik kerana ia diiktiraf di peringkat antarabangsa, menggunakan nombor perpuluhan, mudah digunakan, dan pengiraannya mudah didarabkan seperti contoh di atas.

Di samping itu, ia adalah satu sistem yang telah diiktiraf secara universal supaya ia dapat menggalakkan pengukuran komoditi yang berbeza dan standard di seluruh negara.

Walaupun piawaian antarabangsa, terdapat beberapa negara yang tidak menggunakan sistem metrik ini, termasuk Amerika Syarikat, Liberia, dan Burma.

Penghujung Perkataan

Itu sedikit berbicara tentang sistem metrik. Semoga artikel ini berguna untuk Anda dan boleh menambah wawasan Anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.