Apakah Maksud Keselamatan Siber ? | Definisi Penuh

Ketika teknologi berkembang, dunia teknologi yang jahat juga berkembang. Oleh itu, perlu ada perlindungan dan pengendalian jenayah sedemikian, iaitu dengan keselamatan siber (cybersecurity).

Penyerang kini menggunakan teknik yang lebih canggih untuk memasuki atau merosakkan sistem. Sama ada individu, perniagaan kecil hingga besar, semuanya boleh disasarkan oleh penyerang.

Oleh itu, setiap pihak perlu memahami kepentingan keselamatan siber dan harus memberi tumpuan kepada penggunaan semua langkah yang mungkin untuk menangani ancaman siber.

Kita semua sudah tentu mahu melindungi data peribadi dan profesional, jadi keselamatan siber adalah sesuatu yang anda perlu tahu untuk memastikan perlindungan data.

Oke, untuk menjadi jelas tentang keselamatan siber, mari kita lihat artikel ini!


Apa Maksud Keselamatan Siber?

apa maksud keselamatan siber

Definisi keselamatan siber adalah merujuk kepada kaedah pencegahan yang digunakan untuk melindungi maklumat digital daripada dicuri, dikompromi atau diserang.

Ini, tentu saja memerlukan pemahaman tentang potensi ancaman maklumat, seperti virus dan kod berniat jahat yang lain.

Strategi keselamatan siber yang boleh dilakukan termasuk beberapa perkara, iaitu pengurusan identiti, pengurusan risiko, dan pengurusan insiden.


CariTekno Menerangkan Cybersecurity

caritekno menerangkan cybersecurity

Skop keselamatan siber sangat luas yang merangkumi pelbagai teknologi hardware dan software. Di samping itu, ia juga boleh digunakan di mana-mana peringkat, termasuk peranti, rangkaian, atau entiti korporat atau kerajaan.

Pelan keselamatan siber sudah tentu sangat penting bagi sesiapa sahaja yang mempunyai maklumat yang sangat sensitif.

Pada masa ini banyak pihak mengambil perkhidmatan CSO (Chief Security Officer) atau CISO (Chief Information Security Officer) untuk menjalankan pengawasan keselamatan siber mereka.

Kata laluan adalah alat keselamatan siber yang digunakan oleh orang hampir setiap hari. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa alat keselamatan siber lain yang boleh digunakan, iaitu seperti berikut:

  • Encryption
  • Two factor authentication
  • Firewalls
  • Software patches
  • Anti virus / anti malware software
  • VPN
  • SIEM (security information and event management)

Apakah Fungsi Keselamatan Siber?

Pada asasnya, keselamatan siber ini mempunyai fungsi yang sama seperti keselamatan luar talian secara umum, yang bertujuan untuk mengekalkan keselamatan pengguna dan sistem komputer mereka.

Anda perlu tahu bahawa penipu di internet boleh mendapatkan akses kepada maklumat Anda dengan menggunakan banyak cara.

Mereka juga boleh meyakinkan Anda untuk menghantarnya kepada mereka mengikut kehendak Anda sendiri, semata-mata kerana Anda tidak menyedari bahawa Anda sedang ditipu.

Oleh itu, internet boleh menjadi tempat yang sangat menakutkan dan berbahaya untuk dikunjungi sahaja, itulah sebabnya Anda perlu memastikan keselamatan yang kuat sudah menyokong Anda.


Apa yang Dilindungi oleh Keselamatan Siber?

Pada asasnya, motivasi wang adalah perkara di sebalik jenayah siber dan boleh membawa banyak kaedah untuk mengambil wang dari tangan Anda.

Dalam sesetengah kes, jenayah siber ini boleh semudah menyasarkan akaun bank Anda, tetapi pada orang lain, mereka cuba mendapatkan ID Anda.

Dalam sesetengah situasi, ia boleh menjadi sangat menakutkan, kerana penjenayah siber boleh mengelilingi seluruh komputer Anda, seolah-olah dia berada di tempat Anda.

Oleh itu, semua perkara yang berkaitan dengan digital yang boleh membahayakan Anda dari segi kewangan dan bukan kewangan boleh dilindungi oleh keselamatan siber.