Apa Maksud Komputer ? | Definisi, Generasi 1, & Komponen

Pada masa ini peranan komputer tidak lagi boleh dipisahkan daripada kehidupan manusia moden. Peranti komputer pertama kali dicipta oleh ahli matematik Inggeris, Charles Babbage. Sejak itu, komputer terus berkembang hingga ke hari ini.

Banyak aktiviti manusia hari ini dibantu oleh kewujudan komputer, seperti membeli dan menjual dalam talian, menghantar mesej, menyimpan data penduduk, memproses data penyelidikan, dan membuat pelbagai filem atau animasi.


Apa Maksud Komputer?

apakah maksud komputer

Komputer adalah mesin atau peranti yang boleh menjalankan proses, pengiraan, dan operasi berdasarkan arahan yang diberikan oleh atur cara software atau hardware.

Peranti ini mempunyai keupayaan untuk menerima data atau input, memprosesnya, dan kemudian dapat menghasilkan output.

Di samping itu, peranti ini juga boleh menyimpan data pada peranti storan yang sesuai, dan satu hari boleh didapatkan semula jika diperlukan.

Anda perlu tahu bahawa komputer moden hari ini bertindak sebagai peranti elektronik yang digunakan untuk pelbagai keperluan.

Contohnya, seperti melayari web, menulis dokumen, mengedit video atau imej, mencipta aplikasi, bermain permainan dan sebagainya.

Peranti ini direka untuk dapat menjalankan aplikasi dan boleh menyediakan pelbagai penyelesaian dengan menggabungkan komponen hardware dan software bersepadu.


CariTeko Menerangkan Komputer

cariteko menerangkan komputer

Colossus adalah peranti elektronik digital pertama yang boleh ditakrifkan sebagai komputer moden.

Peranti ini dibina dari tahun 1943 hingga 1944, direka untuk memecahkan Lorenz SZ 40/42, sebuah mesin penyulitan Jerman yang digunakan untuk menyokong komunikasi ketenteraan semasa Perang Dunia II.

Colossus direka menggunakan 2,400 tiub vakum yang berfungsi untuk melakukan beberapa operasi logik boolean untuk memecahkan kod data yang disulitkan.

Hari ini, komputer moden datang dalam pelbagai bentuk dan saiz untuk melakukan pelbagai fungsi yang berbeza.

Ya, pastinya apa yang terlindung di fikiran Anda adalah komputer desktop dan komputer riba, manakala banyak peranti lain lebih mudah seperti grocery scanners, ATM, dan smart TV.

Penyebaran telefon pintar, konsol permainan, dan peralatan pintar lain menggalakkan komputer untuk lebih mudah didapati dalam pelbagai kehidupan seharian kita.

Anda perlu tahu bahawa komputer ini terdiri daripada beberapa bahagian dan komponen yang memudahkan fungsi pengguna yang boleh dikategorikan kepada 2, iaitu seperti berikut:

Hardware

harwere komputer

Hardware yang dirujuk di sini termasuk struktur fizikal yang mampu menampung pemproses, ingatan, penyimpanan, port komunikasi, dan periferal komputer.

Setiap komponen ini (juga dipanggil devices) mempunyai fungsi atau tujuan yang berbeza, yang boleh dalam bentuk penerimaan input, menyimpan data, atau menghantar output.

Sebagai contoh, tetikus dan mikrofon adalah peranti input yang digunakan untuk merakam aktiviti pengguna dan menukarnya kepada data yang boleh dihantar ke unit sistem.

Cakera keras adalah unit storan data dan boleh dicapai menggunakan peranti lain. Monitor dan speaker adalah peranti output yang boleh menukar data yang diproses kepada isyarat video dan audio.

Terdapat beberapa komponen hardware teras yang mewakili minimum yang membolehkan komputer berfungsi, iaitu seperti berikut:

Hardware TerasPenjelasan
Pemproses (CPU)Komponen yang boleh melaksanakan proses dan juga melaksanakan input yang diterima daripada hardware dan software lain.
MotherboardIa adalah komponen papan utama yang menyediakan sambungan asas antara semua komponen dan hardware lain secara dalaman dan luaran.
Ingatan (RAM)Ia adalah ruang storan data sementara yang mampu menyimpan maklumat yang digunakan secara aktif oleh CPU.
Alatan Storan (HDD)Peranti yang berfungsi sebagai tempat data disimpan secara kekal.
Unit Bekalan Kuasa (UPS)Bekalan kuasa (adaptor) adalah hardware yang mempunyai fungsi untuk menyediakan bekalan elektrik kepada beban elektrik.

Software

softwere komputer

Semua bahagian komputer yang tidak mempunyai bentuk fizikal, seperti data, atur cara, aplikasi, protokol, dan sebagainya, secara umum ditakrifkan sebagai software.

Walaupun software ini tidak mempunyai bentuk fizikal, tetapi perananya tidak kurang penting daripada hardware, iaitu untuk menerima maklumat, kod, menyimpan, dan juga proses.

Software komputer ini termasuk semua data yang boleh dilaksanakan dan juga yang tidak dapat dilaksanakan, seperti media digital, dokumen, dan maklumat dalam talian.

Sistem operasi (OS) komputer dan semua aplikasi yang sedia ada, juga dimasukkan ke dalam software. Dalam kes ini, komputer akan bekerja dengan atur cara software yang dihantar ke seni bina hardware asas untuk membaca, mentafsir atau pemprosesan, dan kemudian dilaksanakan.