Apakah Maksud Kedai Elektronik ? | Perniagaan elektronik

Dalam era yang semakin canggih ini, teknologi berkembang dengan pesat. Perkembangan ini sudah tentu digunakan oleh setiap pihak atau entiti perniagaan untuk meningkatkan keuntungan, satu cara adalah untuk mewujudkan kedai elektronik atau kedai daring (e-commerce atau e-business).

Ya, perkembangan teknologi ini sudah tentu perlu dimanfaatkan sebaik mungkin oleh usahawan untuk meningkatkan jualan perniagaan mereka.

Kami, sebagai orang biasa sudah tentu sangat akrab dengan kedai elektronik, satu contoh yang sering kita temui ialah Shopee. Oke, untuk memahami lebih banyak tentang kedai elektronik, mari kita lihat artikel ini!

Apakah Maksud Kedai Elektronik?

apakah maksud kedai elektronik

Kedai elektronik adalah salah satu penyelesaian e-dagang untuk peniaga (perkhidmatan atau barangan) yang ingin menjadi tuan rumah laman web dalam menawarkan produk atau perkhidmatannya dan membuat transaksi dengan pengguna yang dijalankan dalam talian.

Terdapat pelbagai fungsi atau aplikasi software yang boleh digunakan oleh peniaga, seperti troli membeli-belah elektronik untuk mendapatkan gerbang pembayaran.

Peniaga yang tidak mempunyai keupayaan teknikal e-dagang, boleh menggunakan perkhidmatan yang disediakan oleh marketplace seperti Shopee untuk membantu meningkatkan jualan.

Peniaga juga boleh mencari vendor kedai yang boleh membantu membuat atau mengekalkan kedai dalam talian mereka sendiri. Di samping itu, peniaga juga boleh menyewa penyedia perkhidmatan kedai elektronik.

Walau bagaimanapun, dalam kes ini terdapat beberapa kelemahan yang akan dirasai oleh peniaga apabila menyewa penyedia perkhidmatan kedai elektronik, seperti pilihan gateway pembayaran terhad.

Dan, jika laman web mempunyai lebih daripada trafik yang dijangkakan, peniaga mungkin perlu membayar yuran hosting yang lebih besar daripada yang mereka harapkan.

CariTekno Menerangkan Kedai Elektronik

caritekno menerangkan kedai elektronik

Terdapat beberapa perkara menarik yang boleh Anda tambah di kedai elektronik yang boleh meningkat dan juga memudahkan penjualan yang Anda lakukan, iaitu seperti berikut:

  • Software pemrosesan pembayaran,
  • Paparan produk,
  • Software pesanan dalam talian,
  • Software pengurusan inventori,
  • dan sebagainya.

Anda perlu tahu bahawa dalam kes ini kaedah analisis web dan SSL (lapisan soket selamat) adalah aspek yang sangat penting sebagai usaha keselamatan siber.

Ini kerana pada masa ini terdapat banyak ancaman siber yang berpotensi menyebabkan kemudaratan kepada perniagaan yang Anda jalankan.

Kebanyakan kedai dalam talian sudah tentu mempunyai antara muka troli membeli-belah sebagai ciri utamanya, antara muka ini biasanya beroperasi bersama-sama dengan software check out runcit pelanggan.

Sesetengah kedai elektronik juga termasuk antara muka analisis yang digunakan dengan tujuan mengembangkan perniagaan dalam talian.

Di samping itu, mereka juga kadang-kadang termasuk analisis ramalan yang digunakan dengan tujuan menjangkakan trend perbelanjaan pelanggan masa depan.

Sekiranya Anda ingin menyediakan lebih banyak kemudahan untuk pelanggan dan pelanggan memerlukannya, maka laman web itu boleh direka bentuk secara khusus dan sokongan teknikal boleh disediakan.