Apakah Maksud Mesin Faksimile/Faks? | Definisi, Jenis

Terdapat satu alat yang merupakan gabungan beberapa alat yang terdiri daripada pencetak, pengimbas, dan juga telefon, yep nama itu adalah mesin faksimile/faks (fax machine).

Pada asasnya fungsi mesin ini adalah untuk menghantar dokumen atau menghantar mesej dalam bentuk imej dengan menggunakan peranti yang boleh digunakan pada rangkaian telefon.

Oke, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai mesin faks, mari kita lihat artikel ini!


Apakah Mesin Faksimile?

apakah mesin faksimile

Mesin faksimile adalah mesin yang menggunakan PSTN (Public Switched Telephone Networks) dan juga Internet untuk penghantaran faks elektronik dalam bentuk teks dan imej.

Mesin faks digital sudah menggunakan Huffman yang diubahsuai dan format mampatan membaca data yang diubahsuai juga, dan boleh melakukan imbasan 100-400 baris per Inci (LPI/line per Inch).

Fungsi mesin ini dibahagikan berdasarkan kelas, kumpulan, DTR (Data Transfer Rate), dan pematuhan dengan ITU-T (International Telecommunication Union’s Standardization Sector).

Mesin faksimili ini juga dipanggil faks/ fax, telefax, telecopy, atau telecopier yang berasal dari perkataan “fac simile” (make similar) yang bermaksud membuat salinan yang sama dengan yang asal.


CariTekno Menerangkan Mesin Faks

caritekno menerangkan mesin faks

Alexander Bain pada tahun 1843 memperkenalkan teknologi faks ini dalam bentuk 2 peralatan pen dan juga 2 pendulum yang boleh membuat tulisan tangan melalui permukaan konduktif elektrik.

Kemajuan teknologi faks yang lebih moden ini sudah tentu memudahkan peralihan dari mesin tradisional ke pilihan server dan cloud.

Sebagai contoh, penghalaan faks secara langsung, seperti e-mel, boleh mengurangkan kos dengan menghapuskan perkakasan yang tidak perlu seperti pencetak dan talian tetap.

Seiring dengan masa, mesin faksimile juga terus berkembang untuk memenuhi permintaan pasaran dan kaedah komunikasi yang mudah. Mesin faksimile boleh dikumpulkan kepada kumpulan, iaitu seperti berikut:

1. Group 1 dan 2

Talian imbasan kemudiannya akan dihantar sebagai isyarat analog yang berterusan. Resolusi mendatar bergantung pada scanner, printer dan kualiti transmission.

Group 1 mematuhi ITU-T T.2 yang disyorkan dengan anggaran penghantaran kira-kira 6 minit setiap halaman dan mempunyai resolusi menegak kira-kira 96 LPI.

Group 2 mematuhi ITU-T T.30/T.3 yang disyorkan dengan anggaran penghantaran kira-kira 3 minit setiap halaman dan mempunyai resolusi menegak kira-kira 96 LPI. Di samping itu, group 2 boleh beroperasi dengan mesin dalam group 3.

2. Group 3 dan 4

Pemampatan digital sudah digunakan dengan tujuan mengurangkan masa penghantaran. Group 3 adalah selaras dengan cadangan ITU-T T.30/T.4, iaitu dengan anggaran masa penghantaran kira-kira 6 hingga 15 saat setiap halaman dan dengan resolusi mendatar dan menegak ditetapkan mengikut T.4.

Group 4 adalah selaras dengan saranan ITU-T T.563/T.503/T.6/T.62/T.70/T.72/T.411-T.417, boleh beroperasi pada 64 Kbps mengikut litar digital ISDN (Integrated Services Digital Network) dengan resolusi T.6 dan dengan superset T.4.

Kelas modem mesin faksimile yang dikumpulkan berdasarkan keperluan CPU adalah seperti berikut:

Kelas 1Masa penghantaran adalah 6 minit atau kurang. Ia boleh menyambung ke PC dan juga menghantar data sebagai bingkai blok sahaja dan ketiadaan bingkai multitasking. Ia boleh dibatalkan apabila isyarat sibuk dan merupakan versi paling perlahan menghantar data analog.
Kelas 2Masa penghantaran adalah 2 minit atau kurang. Ia boleh menyambung ke PC serta peranti lain yang didayakan. Boleh melaksanakan seting data berdasarkan sesi software yang menerima perintah pemindahan modem. Tiada penghantaran bingkan dan sudah boleh mengendalikan multitasking.
Kelas 3 dan 4Masa penghantarannya adalah 10 saat atau kurang dan beberapa versi ini boleh berfungsi tanpa PC atau software. Sudah tentu, versi ini sesuai untuk multitasking dan e-mel. Untuk harga juga lebih murah daripada versi 2 dan tidak memerlukan peralatan besar.