Sistem Nombor Perlapanan | Definisi Penuh & Contoh

Bagi anda yang berada dalam dunia teknologi, pasti anda sudah tahu sistem lapan nombor, bukan?

Sistem nombor kelapan ialah jujukan nombor yang mempunyai corak konsisten antara nombor di dalamnya.

Dalam sistem ini, setiap nombor dalam urutan meningkat dengan nombor yang sama atau dipanggil hos.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang sistem nombor perlapanan, lihat artikel berikut.

Apakah Maksud Sistem Nombor Perlapanan?

apa maksud sistem nombor perlapanan

Sistem nombor kelapan atau sistem nombor perlapanan adalah sistem nombor yang terdiri daripada sekumpulan nombor yang meningkat secara seragam dengan langkah yang sama.

Langkah yang sama dirujuk sebagai selang atau kenaikan dan biasanya dinyatakan sebagai integer positif.

Sebagai contoh, dalam sistem bernombor kelapan dengan selang 2, nombor pertama ialah 0 dan nombor berikutnya ialah 2, 4, 6, 8, dan sebagainya.

Urutan nombor dalam sistem nombor kelapan dengan selang 3 bermula dari 0 dan setiap nombor berikutnya meningkat sebanyak 3, seperti 3, 6, 9, 12, dan sebagainya.

Sistem nombor kelapan digunakan secara meluas dalam matematik dan sains komputer untuk mewakili urutan nombor atau lelaran melalui data dalam program komputer.

Di samping itu, dalam matematik, sistem nombor kelapan sering digunakan untuk menggambarkan corak nombor dan hubungan antara nombor-nombor ini.

Penjelasan Penuh Mengenai Sistem Nombor Perlapanan

apa itu sistem nombor perlapanan

Sistem nombor kelapan atau sistem nombor perlapanan sering digunakan dalam matematik dan sains komputer untuk mewakili urutan nombor berturut-turut atau untuk iterate melalui satu siri data dalam program komputer.

Contohnya, untuk mengira jumlah integer dari 1 hingga 100, ia boleh dilakukan dengan menggunakan sistem nombor kelapan yang mempunyai selang 1, kemudian menambah setiap nombor dalam tertib tersebut.

Sistem nombor sering digunakan dalam sains komputer untuk melakukan lelaran pada set data dalam program komputer.

Sebagai contoh, apabila anda ingin mengakses setiap elemen dalam tatasusunan dalam program komputer, sistem nombor kelapan boleh digunakan untuk tujuan tersebut.